Menu

"OctoberMest": Mladi čistili Ljubuški od smeća

"OctoberMest": Mladi čistili Ljubuški od smeća

Tijekom jučerašnjeg dana volonteri Udruge mladih Agape iz Ljubuškog su kupili smeće uz prometnicu na Cernu.

Prikupljene boce, limenke i drugi otpad su sortirali u vreće za smeće i pripremali ga za recikliranje.

Prema riječima Ivana Mlinarevića, predsjednika Udruge mladih Agape, porazna je činjenica kako se u cijelom Ljubuškom mogu uočiti hrpe smeća uz rub ceste.

"Ovo je naša prva akcija u sklopu octoberMESTa, u sklopu kojeg u 10. mjesecu planiramo svaki vikend očistiti jednu prometnicu u gradu", rekao je Mlinarević, dodavši kako im je cilj razviti ekološku svijest kod sugrađana.

Nakon akcije čišćenja iz Agape-a su objavili rezultate. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Sunčan dan, nije bila planirana subota nego ovaj put ponedjeljak. Ne zbog izbora nego zbog loših vremenskih uvjeta. Naši prijatelji u skupljanju a istovremeno i odvajanja otpada su bili naši zlatni srednjoškolci. I to članovi ASU BiH (Lokalni tim Ljubuški).

Što je ASU? Asocijacija srednjoškolaca - po našoj definiciji skupina mladih ljudi koji žele promjeniti nešto na bolje,počevši od institucije u kojoj djeluju i u samom gradu. "djeluj lokalno,misli globalno".

Skupili smo se i jedni i drugi željni promjene na bolje, tako da ovog ponedjeljka i sa ovom ekipom smo prikupljali otpad na prometnici koja vodi iz Ljubuškog prema Međugorju, zvani Cerno-pravac. Počeli smo u 14:00h, akcija je trajala cca 3h. Kroz akciju smo educirali jedne druge o ekologiji, razgovarali o njoj, komentirali kakav "mozak" trebaš biti da malo dalje od kuće baciš pune vreće pokošene trave, pune vreće pelena (ne novih i zapakovanih), na par mjesta po 20-ak Michelin guma - nije reklama ureže ti se marka u glavu kad ih vidiš na hrpi. U ta 3h smo i odvajali otpad, dobro ste čuli, nije to bilo samo bezvezna najava nego je tako i bilo. Na dionici od 1,5km ukupilo se 3400l otpada. (jedne strane prometnice, bez onih guma, bez krupnog otpada koji ne može u vreće). Točnije 1.7l po metru, znači korak i baciš bocu od dvolitre Coca Cole. U tih 3400l skupilo se:
*480 litara papira,
*1500 litara mix otpada (limenke, gumeni proizvodi itd),
*160 litara stakla i
*1260 litara plastike.
Što nam to pokazuje, da je artikla kojeg zemlja ne može razgraditi 400-500 godina -NAJVIŠE. Da nedaleko od centra grada imamo 3 deponija koja zagađuju Majku Zemlju, te da mi svi sudjelujemo u njenom zagađivanju.
Zašto svi? Da li upozoravaš prolaznika kad baci otpad? Da li svog suvozača nagrdiš što baci opušak i kutiju kroz prozor? Da li svom djetetu govoriš da to u što je pakovana čokoladica mora u smeće a ne na cestu? Mi ćemo ju pokušati čuvati, hoćeš li i ti?"

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka