Menu

Preuzimanjem vozila Hitne pomoći uspješno završen projekt Interreg IPA

Preuzimanjem vozila Hitne pomoći uspješno završen projekt Interreg IPA

U organizaciji Doma zdravlja Ljubuški održana je završna svečanost povodom završetka projektnih aktivnosti u sklopu projekta Interreg IPA Q-Access-HC.

Na samom početku prisutnima se obratio ravnatelj dr. Ivan Landeka izrazivši zadovoljstvo što je uspješno priveden kraju vrijedni međunarodni projekt koji je ne samo Ustanovi Doma zdravlja Ljubuški, nego i općini te cijeloj regiji donio jednu novu vrijednost i otvorio vidike da kao mala zajednica mogu puno toga napraviti, kako bi poboljšali zdravstvenu uslugu svojim bolesnicima.

“Skrb za palijativne bolesnike je jedan od najtežih i najširih oblika zdravstvene zaštite koju mogu pružiti medicinski profesionalci, zato se danas ponosimo našim Centrom za palijativnu skrb koji ćemo kasnije posjetiti, a isto se tako sjećamo porođajnih muka, koje smo morali proći da bi taj Centar stavili u kakvu takvu funkciju, iako i danas dosta stvari, poglavito u financijskom dijelu nismo doveli na razinu koju taj Centar i njegovi korisnici zaslužuju. Upravo Hospicij, odnosno općenito palijativna skrb je najzaslužnija, daje ovaj projekt među 150 prijavljenih odabran za financiranje sredstvima europskih fondova i to je bio na visokom drugom mjestu. Zajedno s našim partnerom Domom zdravlja Metković, dobili smo projekt vrijedan 625 tisuća eura, a 85% sredstava su sredstva Europske unije, čime ovaj projekt još više dobiva na vrijednosti“, kazao je ravnatelj dr. Landeka te zahvalio svima koji su pomogli da bi se realizirao ovaj projekt. Zahvalio je partnerima iz Doma zdravlja Metković, prethodnom menadžmentu Doma zdravlja Ljubuški, Zavodu zdravstvenog osiguranja ŽZH, općinskim i županijskim službama koje su davale podršku i pomogle u dobivanju potrebitih dozvola za radove, agenciji Legas Kranj iz Slovenije, vanjskim suradnicima za javne nabavke, svim djelatnicima Doma zdravlja Ljubuški koji su sudjelovali u projektu, kao i svim tvrtkama koje su isporučile robu i usluge sukladno sklopljenim ugovorima.

Ugovor o početku realizacije projekta Interreg IPA Q-Access-HC je potpisan u lipnju 2017. godine, trajanje projekta je bilo 20 mjeseci, te su 31. siječnja uspješno završili sve projektne aktivnosti. U sklopu projekta održane su radionice o palijativnoj skrbi za djelatnike Doma zdravlja Ljubuški, međunarodni kongres o palijativnoj skrbi koji je okupio cijenjene regionalne stručnjake iz područja palijative, održana je zajednička vježba spašavanja u suradnji GSS Ljubuški i HGSS Metković, organizirani su posjeti ustanovama iz palijativne skrbi u Engleskoj, Sloveniji i Austriji, ušli su u proces certifikacije zdravstvenih ustanova, urađena je rekonstrukcija unutarnjih prostora Doma zdravlja Ljubuški, uređeno je parkiralište ambulante Vitina te je nabavljen Holter, EKG aparat, laser za potrebe fizijatrije, ultrazvučni aparat s pripadajućim sondama, a najvrjednija donacija je automobil za potrebe HMP DZ Ljubuški kojeg je danas preuzeo Dom zdravlja Ljubuški.
Ravnatelj Landeka je iskoristio priliku da prisutne upozna da je Dom zdravlja Ljubuški prije 2 mjeseca uspješno dovršio prijavu na novi Interreg IP A projekt, zajedno s partnerima Domom zdravlja Metković, Domom zdravlja Podgorica i Domom zdravlja Zenica. Ukoliko prijava prođe, realizirati će se nabavka opreme u vrijednosti od oko 100.000 eura (aparat za magnetnu terapiju bola i inkontinecije, automobil za mobilni palijativni tim), organizirati edukacije djelatnika koji rade u palijativnoj skrbi, edukacije obitelji bolesnika te studijske posjete Škotskoj, Poljskoj i Švedskoj.

Ključeve vozila za potrebe Hitne medicinske pomoći ravnatelju Landeki je predao Robert Grubišić, predstavnik tvrtke M.R.M. Vrijednost vozila „Cardiomobile“ s pripadajućom medicinskom opremom je preko 161 tisuće KM.

 

Humački gvardijan fra Dario Dodig je blagoslovio automobil i sve prisutne koji će ga koristiti, a nakon toga prisutni su se uputili prema Centru za palijativnu skrb DZ Ljubuški gdje ih je stručno osoblje upoznalo sa svim aktivnostima Centra.

Budući da su događaju pristovali ministri iz Vlade ŽZH nakon razgledavanja Centra palijativne skrbi svi su iskoristili priliku posjetiti Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju gdje ih je dočekala ravnateljica ustanove Marija Kikaš.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka