Menu

Ljubuški: Planira se izgradnja Rehabilitacijskog parka - jedinstvenog projekta u BiH

  • Napisao/la  Piše: Ivan Kaleb Izvor: Vecernji.ba
  • Komentirajte prvi!
Ljubuški: Planira se izgradnja Rehabilitacijskog parka - jedinstvenog projekta u BiH

Ljubuški ima suvremenu ustanovu za osobe s posebnim potrebama koja spada među vodeće ustanove toga tipa u Hercegovini.

 

Riječ je o Javnoj ustanovi Edukacijsko-rehabilitacijskom centru za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju, koji je otvoren 2017. godine, a izgrađen je sredstvima Vlade Republike Hrvatske, federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i UNICEF-a.

Dnevna radionica

Za nepune dvije godine Centar se profilirao kao kompletna i svestrana ustanova koja se skrbi o boravku, izobrazbi i stvaralaštvu osoba različitog uzrasta koje imaju poteškoće u razvoju. Upisano je 67 korisnika u dobi od dvije pa do 33 godine, a o njima se brine petero stručnjaka - logoped, fizioterapeut, dva defektologa i socijalni radnik te ravnateljica, administrativni djelatnik, čistačica i vozač.

Osim individualne terapije koja se pruža svim korisnicima, uspostavljena je dnevna radionica za starije dobne uzraste koja se održava svakim danom od 8 do 13 sati, a uz nju su formirane i radionice za mlađe školske uzraste. Usluge su besplatne za sve korisnike.

Didaktička pomagala

- Tijekom 2018. godine ostvareno je niz kapitalnih ulaganja, zahvaljujući donacijama raznih organizacija, gospodarskih i pravnih subjekata. Centar je trebalo kompletno opremiti namještajem, didaktičkom opremom, opremom za fizikalnu terapiju, kao i drugim važnim sadržajima za odvijanje individualnih i grupnih terapija i radionica.

Dobrim dijelom u tome smo uspjeli, a ukupna vrijednost donacija iznosila je 146.800 konvertibilnih maraka - kaže Marija Kikaš, ravnateljica JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški.

Dugačak je popis provedenih i ostvarenih aktivnosti u Centru, koje su boravak korisnika učinile ugodnijim, svrsishodnijim i učinkovitijim. Tijekom ove godine planirano je uraditi nekoliko iznimno važnih projekata čija je ukupna vrijednost 234.000 maraka.

Predviđeno je uređenje vanjskog partera i izgradnja rehabilitacijskog parka, jedinstvenog projekta te vrste u Bosni i Hercegovini za provođenje rehabilitacije u vanjskom prostoru (160.000 konvertibilnih maraka), gradnja polivalentnog terena za sportske aktivnosti (15.000 konvertibilnih maraka), uvođenje dviju novih terapija - “neurofeedback” i muzikoterapija (16.000 konvertibilnih maraka), edukacija djelatnika za nove vidove rehabilitacija (5000 konvertibilnih maraka), opremanje kuhinje (30.000 konvertibilnih maraka), opremanje prostorije za Bobath terapiju (2000 konvertibilnih maraka), nabava opreme potrebne za fizikalnu terapiju (3000 konvertibilnih maraka) i nabava didaktičkih pomagala (3000 konvertibilnih maraka).

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka