Menu

Vlada RH Ljubuškom dodijelila 1.520.000,00 kuna: pomažu Samostanu na Humcu, MZ Klobuk i dva projekta za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje

Vlada RH Ljubuškom dodijelila 1.520.000,00 kuna: pomažu Samostanu na Humcu, MZ Klobuk i dva projekta za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje

Na 173. sjednici Vlade Republike Hrvatske  donesena je Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu.

 

Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu osigurana su na stavkama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od skoro 26 milijuna kuna. Točku na Vladi obrazložio je državni tajnik Zvonko Milas.

Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi – naglasio je gosp. Milas obrazlažući odluku.

Nakon provedenog Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019., na koji je pristiglo ukupno 314 prijava, održane su tri sjednice Povjerenstva. Po razmatranju svih zaprimljenih prijava, uvida u projektnu dokumentaciju i terenskog pregleda programa i projekata koji su ušli u uži izbor, Povjerenstvo je donijelo Zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje programa i projekata:

–          programima i projektima iz područja kulture -6.820.000,00 kn

–          programima i projektima iz područja obrazovanja i znanosti -6.290.000,00 kn

–          programima i projektima iz područja zdravstva -6.120.000,00 kn

–          programima i projektima iz ostalih područja -6.570.000,00 kn 

UKUPNO: 25.800.000,00 kn

 

Kriteriji kojima se Povjerenstvo vodilo prilikom donošenja Zaključka o raspodjeli sredstava za financiranje programa i projekata su:
–  Financiranje većih, strateških i razvojnih projekata koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini
– Financiranje programa i projekata koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta
– Financiranje programa i projekata u partnerstvu s lokalnom zajednicom
– Financiranje programa i projekata koji ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu
– Ravnomjerna zemljopisna raspoređenost financiranih projekata.

Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pružila bi i ovaj put važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažila i ohrabrila hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

Adaptacija objekta – Dom kulture Klobuk     Mjesna zajednica Klobuk     120.000,00 kn
Rekonstrukcija Doma Svetog Ante Humac Ljubuški     Franjevački samostan Sv. Ante Humac – Ljubuški     400.000,00 kn
Izgradnja sabirno-distributivnog centra     Općina Ljubuški     500.000,00 kn
Potpora revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje  – Preduvjet za održivi opstanak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini     Poljoprivredna zadruga Teskera p.o. Ljubuški     500.000,00 kn

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka