Menu

Mladi poljoprivrednik Šimun iz Radišića

  • Napisao/la  mr.sc. Branko Rogić | Radišići Port@l>
  • Komentirajte prvi!
 Mladi poljoprivrednik Šimun iz Radišića

Poslije Majetića Radišićani imaju još jednog mladog poljoprivrednika: 25- godišnjeg Šimuna Hercega koji se uglavnom bavi stočarstvom. Pokazao nam je zajedno s ocem Antom električnu ogradu koja se nalazi na površini od jednog duluma u kojem su smještene krave, koze i ovce.

 

Životinje su danju i noću kroz cijelo ljeto tu. Dok smo razgovarali izgledalo je kao da se sprema nevrijeme te je počelo grmjeti, a otac Ante savjetovao je da životinje sklone u štalu, ali Šimun kao pravi znalac procijenio je da nije potrebno jer neće kiša. Pitao sam ga da li ima električnu mužnju, no Šimun je odgovorio da sve radi ručno, te da sam stigao u vrijeme obavljanja mužnje pa će mi pokazati njegov način.

Doveo je crnu bušu kravu te je s tri konopa privezao kako bi nesmetano obavio mužnju. Svezao je za drvo prvu te zadnju nogu te na kraju rep. Da sam imao aparat to bih slikao, ali bit će nadam se i druga prilika. Dok je Šimun obavljao mužnju otac Ante nastavio je sa razgovorom i kazao je da se zanima za podzemne vode, a iznad kuće je sa bagerom pronašao podzemnu vodu. Crpi vodu sa uređajem koji je on izmislio. To doista treba vidjeti i slikati.

Kazao je da je nekad na poznatom izvoru na Plantaži –Rogac bila mlinica i omanje jezero, a navodno po ljudskoj predaji u blizini su se nekad davno sukobile vojske pa se čak jedan dio vojske utopio u tom jezeru.

Dodao je i da su se nekada davno ispod Mrljanovca (Obale) brodovi vezali, te se dotakao nastanka imena groblja Krvnica. Mogli bi Antu slušati danima, ali vratimo se Šimunu. Kako smo rekli, Šimun posjeduje dvije krave i po nekoliko koza i ovaca, a imanje upire u Radiško polje, teren kao stvoren za bavljenje stočarstvom.

Dok većina naših mladi svoje zanimanje traže u Njemačkoj ili drugdje, Šimun se odlučio baviti poljoprivredom, dok su dva brata na radu u Njemačkoj.

Međutim, Ante je predložio da vidim njegov poljoprivredni alat: motiku od 50 kilograma, trorogu dikelu iste težine te pozamašnu sjekiru. Našalio sam se i rekao da je to alat za Velog Jožu, a ne za njega. Tada je Ante uzeo motiku i donio komad petice daske i naslonio je na zid. Od iste napravio je nekoliko komada.

Dokazao nam je da njemu ne treba pila, a ni sjekira za pripremu drva kod pečenja rakije. Još bi mogli podosta reći o Šimunu i Anti, ali drugom prilikom.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka