Menu

Foto klub Fokus na tradicionalnom druženju “Dani Fokusa u Rami”

Foto klub Fokus na tradicionalnom druženju “Dani Fokusa u Rami”

Ramski fotografi sedmu godinu za redom ugostili su kolege fotografe iz Ljubuškog. Njihova zajednička druženja na neki način su potakla da prilikom osnivanja ljubuškog Foto kluba ”Fokus” i fotografi iz Rame postanu članovi fotografske udruge iz Ljubuškog.

Desetak fotografa na već tradicionalnom druženju “Dani Fokusa u Rami” koje je započelo i prije osnivanja kluba uživalo je tako u Ramskoj prirodi na jednoj od ljepših planina u Rami, na Draševu gdje su uživali trudeći se napraviti što kvalitetnije fotografije prirodnih ljepota.

U sklopu dobro osmišljenog programa prvo su posjet Franjevački samostan na Šćitu koji je duhovno i kulturno središte ramskog kraja. Oko cijelog samostana se nalazi veliki park i Ramsko jezero gdje su fotografirali Ramski križ, Posljednju večeru Kuzme Kovačića, Gospina vrata, Divu Grabovčevu te razgledali etnografski muzej na Šćitu koji prikazuje život, baštinu i kulturu stanovnika ramskoga kraja.

Nakon toga uputili su se u planinu na dvodnevno druženje gdje su napravili prekrasne fotografije te dogovorili nove zajedničke aktivnosti ljubuških i ramskih fotografa. Obišli su stare kuće Jaklićkoj planini koje su sagrađene po starom načinu gradnje i još uvijek prkose vremenu te sada predstavljaju neku vrstu spomenika starim ljudima i njihovom načinu života prilagođenom zahtjevima prirode. Fotografirajući razne motive, uživali su u ljepotama prirode i lovili što bolji kadar, sve za dobru fotografiju. Druženje je održanu u organizaciji IED Herc Info i Foto kluba Fokus Ljubuški.

Kažimo, i to kako je Foto klub Fokus Ljubuški u godinu dana organizirao pet izložbi fotografija, sudjelovao na II. festivalu kreativnosti „Živi i stvara u Ljubuškom”, članovi su osmislili i napravili naslovnu fotografiju za Jazz festival te sudjelovali na ovogodišnjim susretu fotografa, na 52. Danu fotografije u BiH održanom u Babićima pokraj Grančanice. Prva izložba je bila u sklopu radionice o očuvanju prirodnih resursa u slivu Tihaljina-Trebižat koju je organiziralo JP “Parkovi” d.o.o. Ljubuški, a sudionici su tako imali priliku pogledati izložbu „Kravica“. Druga je bila izložbu fotografija Perice Biške „Gradu za rođendan“, a održana je u sklopu obilježavanja Dana općine Ljubuški. Treća i četvrta izložba održane su od nazivom „Ljubuški: Oaza u svjetlu“. Prvo u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku, u sklopu obilježavanja manifestacije Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, a nakon toga u Kuriji Brnjaković u Iloku, u sklopu manifestacije Akademije zemlje i ruku. Peta je bila izložba dobrih emocija i lijepih prizora našeg grada pod nazivom “Ljubuški čuvari svjetla” koja je održana u sklopu manifestacije Ljubuško ljeto 2019. u povodu proglašenja Grada Ljubuškog.

Ovim putem članovi Foto klubu Fokus Ljubuški zahvaljuju predsjedniku Toniju Kraljeviću i Ministarstvu financija Županije Zapadnohercegovačke te Gradu Ljubuškom i gradonačelniku Nevenku Barbariću što su im financijski pomogli organiziranje svih događanja kojima su upotpunili kulturni sadržaj Ljubuškog.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka