Menu

Dr. Ivan Landeka: VODITI RAČUNA O OSOBNOJ HIGIJENI I POŠTIVATI MJERE SAMOIZOLACIJE

Dr. Ivan Landeka: VODITI RAČUNA O OSOBNOJ HIGIJENI I POŠTIVATI MJERE SAMOIZOLACIJE

U vrijeme epidemije koronavirusa, bitno je slušati upute i savjete zdravstvenih djelatnika. Oni, ujedno, raspolažu relevantnim informacijama kojima bi i mediji trebali pridavati pozornost, kako ne bi došlo do širenja lažnih vijesti.

 Tim povodom je u programu Radija Ljubuški gostovao dr. Ivan Landeka, član Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi ZHŽ-a, član Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog, a koji obnaša i dužnost ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški.

Ljubuški bez zaraženih

U Ljubuškom, kako je istaknuo, nema osoba zaraženih koronavirusom, no njih 62 je u samoizolaciji, dok su mjere samoizolacije u Zapadnohercegovačkoj županiji izrečene oko 260 osoba.

„Poštivanje tih mjera je najvažnije i to moraju svi shvatiti, jer jedino se na taj način može spriječiti širenje virusa. Molim sve one koji imaju rješenje o samoizolaciji da ne krše pravila i da ne dovode u pitanje osobno zdravlje, ali i zdravlje svoje obitelji i cijele društvene zajednice“, kazao je dr. Landeka.

Zamolio je i sve one osobe koje imaju saznanja o tome da je netko došao iz inozemstva, a još se nije javio svome liječniku ili sanitarnom inspektoru, da to prijave Policijskoj upravi Ljubuški ili na brojeve Doma zdravlja Ljubuški.

Korisnike usluga spomenute ustanove podsjetio je kako su uveli još jedan telefonski broj putem kojeg mogu kontaktirati liječnike u vezi novonastale situacije s koronavirusom.

„Uz već postojeći telefonski broj 039 831 514, aktivirana je još jedna telefonska linija 039 831 214. Mislimo kako je to dovoljno, no ako to bude potrebno, aktivirat ćemo još neke brojeve telefona“, rekao je dr. Landeka te je pozvao građane da samo u hitnim slučajevima koriste broj hitne medicinske pomoći.

Dezinfekcija i provjetravanje prostorija

Od iznimne važnosti, kako je naglasio dr. Landeka, su opće preporuke za sprječavanje širenja koronavirusa. Nije na odmet neprestano govoriti o njima, a i sam ih je ponovio prilikom svog obraćanja javnosti.

„Potrebno je održavati redovitu higijenu ruku, prije i nakon spremanja hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta, ali i nakon povratka kući s radnog mjesta ili boravka u prostorijama koje koristi više osoba. Preporučuje se dezinficiranje kupaonica i ostalih površina koje se često dodiruju u kućanstvu, minimalno jednom dnevno, redovito provjetravanje prostorija, češće mijenjanje posteljine, a kada je riječ o rublju, potrebno ga je prati na minimalno 60 do 90 stupnjeva, kada god je to moguće. Također, prilikom kihanja i kašljanja, potrebno je jednokratnom papirnatom maramicom zaštititi nos i usta. Možete to učiniti i unutarnjom stranom lakta kako biste spriječili širenje infektivnih čestica“, napomenuo je, između ostalog, dr. Landeka.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka