Menu

Vraća li se život ponovno u ljubuška sela?

Vraća li se život ponovno u ljubuška sela?

Urbanizacija je proces koji nije zaobišao ni ljubuški kraj, pa tako statistički podaci pokazuju pozitivni prirast stanovništva jedino u gradskom području, dok sela polako izumiru.

Mladi ljudi napuštaju obiteljska imanja i sa sela odlaze u grad kako bi bili bliže svojim radnim mjestima te kako bi svojoj djeci omogućili dostupnost raznih aktivnosti u koja se uključuju. Iako takav život nosi niz prednosti nažalost nosi i posljedicu opustošenih obiteljskih imanja.

Kako je Krizni stožer postepeno uvodio mjere obrane od koronavirusa, tako se naše stanovništvo počelo polako povlačiti prema selima i postali su aktivniji na poljima. Važnost dostupnosti namirnica poznatog podrijetla u ovom trenutku je vidljivija nego ikad prije. Prije samo 30 godina većina je obitelji imala domaće voće, povrće, meso, mlijeko i jaja, danas je to postao luksuz.  Danas “domaće” i “neprskano” su epiteti koji prodaju namirnicu odmah i sad neovisno o cijeni.

Je li ovo trenutak da zastanemo i pogledamo kakvim prirodnim resursima raspolažemo? Trebamo li  se vratiti djelatnosti koju su nam naši preci ostavili, ali koja je gotovo izumrla zbog agresivnog uvoza i niskih cijena proizvoda?

Nakon ovog iskustva koronavirusa boravak na otvorenom i u prirodi bi nam trebao postati imperativ. Kako smo se, preko noći, od izrazito aktivnog pretvorili u sjedilačko društvo ? Susrećemo se sve više s bolestima čiji se nastanak povezuje s nedostatkom vitamina D , broj pretilih osoba svakim danom sve više raste, a ono što posebno zabrinjava je porast broj pretile djece.

Vratimo u funkciju obiteljska imanja, proizvedimo hranu za vlastite potrebe, izvedimo svoju djecu na polja i  pokažimo im divan proces rasta od sjemena do gotovog proizvoda.

Za sve one koji proizvedu više od vlastitih potreba podržimo ih, kupujmo od malih OPG-ovaca te osigurajmo stanovništvu koje nema mogućnost vlastite proizvodnje dostupnost namirnica provjerene kvalitete.

To je put ka uspjehu, to je put ka zdravlju.

Fotografija Ljubuški portal.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka