Menu

Distribucijski centar u Ljubuškom: Put tržišta iz ovog mjesta naći će voćari, maslinari, pčelari...

Distribucijski centar u Ljubuškom: Put tržišta iz ovog mjesta naći će voćari, maslinari, pčelari...

U poslovnoj zoni Zvirići kod Ljubuškog svečano je otvoren distribucijski centar za poljoprivredne proizvode.

 

Riječ je o poslovnom objektu vrijednom oko milion KM. Ovaj centar omogućit će poljoprivrednicima ovog kraja, pripremu i plasman proizvoda na tržište.

Slavko Mandić iz Čeveljuše kod Ljubuškog, kao i većina poljoprivrednika ovog kraja uzgaja povrtne kulture, među kojima prednjači krumpir, po kome je ovaj kraj i poznat. Kako bi što kvalitetniji proizvodi stizali do krajnjeg potrošača doprinijet će i novootvoreni distribucijski centar.

“To će biti jedan prostor gdje će se proizvod, ako ne može odmah u prodaju, tu deponirati kako bi zadržali kvalitetu i svježinu. Sadim sjemena tonu i pol do 2, to je dvadesetak duluma zemlje. Ove godine krupir je imao problema, malo je bilo leda”, ističe Mandić.

Distribucijski centar s hladnjačama, vrijedan milijun maraka, predan je u ruke poljoprivrednoj zadruzi “Plodovi zemlje”. Zadruga okuplja 185 poljoprivrednika. Većina njih kao i Slavko uzgaja krumpir – Ljubuški rani, koji se kao brendirani proizvod izvozi u zemlje EU.

“Hrvatska je bila naš partner. Mnogo toga ide tamo i u Sloveniju, tražimo i druga tržišta, morali smo nešto ovakvo napraviti”, kaže Dubravko Vukojević, predsjednik poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Ljubuški.

Poljoprivreda je uz turizam strateška grana gospodarstva u Ljubuškom, ali i ZHŽ-a.

“Nama je samo od povrtlarstva prihod po nekim izračunima oko 25 milijuna maraka. Novac ostaje tu, ljudi mogu živjeti, oko 500 obitelji u Ljubuškom živi od poljoprivrede. To je vrlo bitna karika u cijelom ovom lancu”, kaže gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

Otvaranjem distribucijskog centra zatvoren je krug proizvodnje od njive do krajnjeg potrošača. Uz krumpir i druge povrtlarske kulture, očekuje se da put tržišta iz ovog mjesta svoje proizvode plasiraju i voćari, maslinari, pčelari. Prednost ovoga centra je i dobra prometna povezanost. Nalazi se na Koridoru 5c, uz šengenski granični prijelaz Bijača. Povezan je autocestom i s Lukom Ploče.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka