Menu

Kružni tok i nova cesta smanjit će prometne gužve

Kružni tok i nova cesta smanjit će prometne gužve

Kružni tok dugi niz godina jedan od najvećih problema za sigurnost prometa u općini Čitluk je raskrižje Tromeđa na kojem se križaju regionalne ceste R-434 (Mostar - Čitluk – Ljubuški) i R-425 (Čapljina - Široki Brijeg). Zbog velikog broja hodočasnika iz cijeloga svijeta koji dolaze u Međugorje, to je raskrižje postalo jedno od najfrekventnijih u Hercegovini.

Osobito u ljetnim mjesecima to raskrižje predstavlja usko grlo i dovodi u opasnost sve sudionike koji tim raskrižjem prometuju.
 
Rekonstrukcija
 
Stoga je rekonstrukcija toga raskrižja bio i ostao jedan od prioritetnijih zadataka Vlade HNŽ-a. Za rješavanje tog problema zaduženo je županijsko Ministarstvo prometa i veza. Završen glavni projekt raskrižja, a općina Čitluk je riješila imovinsko-pravne odnose. No, kada će mjerodavne županijske vlasti osigurati novčana sredstva i krenuti u konačnu cjelovitu rekonstrukcija raskrižja Tromeđa s predviđenim budućim kružnim tokom prometa, još uvijek nije sigurno. Vlada HNŽ-a osigurala je novac za rekonstrukciju raskrižja te je raspisan tender za prikupljanje ponuda i odabir najpovoljnijeg izvođača radova, a potom je natječaj poništen jer se na odluku o izboru izvođača žalila jedna prijavljena tvrtka pa će se natječaj morati ponoviti.
 
Nova cesta
 
Općina Čitluk je prošle godine počela graditi novu 2.200 m dugu prometnicu za Međugorje, od Lovačkog doma u Potpolju do mosta na potoku Lukoć. Sredstva za gradnju u iznosu od 1,300.000 KM, zajednički su osigurali općina Čitluk i Ministarstvo prometa i veza iz namjenskih sredstava GSM licenci za 2008. i 2009. Lani su djelatnici građevinskog poduzeća TKM Brina iz Posušja završili i asfaltirali prvih 1.350 m te ceste, te nedavno probili trasu i pripremili podlogu za asfaltiranje preostalih 850 metara.

Projekt - Financiranje kružnog toka

Općina Čitluk je od Vlade Hercegovačko -neretvanske županije zatražila da i projekt kružnog toka kod Lovačkog doma uđe u proračun za 2013. Ako Vlada odobri financiranje, uz onaj na Tromeđi, kružni tok bit će drugi na cesti Mostar - Čitluk - Ljubuški. U Općini tvrde kako je njegova izgradnja bitna za puštanje u promet nove prometnice prema Međugorju.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka