Menu

Druga večer 'Ljubuškog sila'

Druga večer 'Ljubuškog sila'

Krunjenjem Anđeline Rajič, članice HKUD-a 'Uzdol' iz Rame za Vilu Ljubuškoga sila stavljena je kruna i na 9. Ljubuško silo koje je u petak i subotu (26. i 27. srpnja) održano na Centru malih športova u Ljubuškom.

Ovogodišnje Silo je, za razliku od prijašnjih osam, trajalo dva dana. To je omogućilo društvima koja su nastupala da se kroz dva ili tri nastupa bolje predstave ljubuškoj publici, a ujedno pružilo gledateljima mogućnost vidjeti nastupe više društava nego proteklih godina. Prvu večer nastupila su uglavnom domaća društva koja su se predstavila narodnim običajima, pjesmama i igrama jugozapadne Hercegovine, dok su drugu večer gledatelji mogli uživati u nastupima društava od Kotora, preko Sinja i Duge Rese do Županje.

ljubusko silo 2

Druga večer počela je svečanim mimohodom kroz Ljubuški uz glazbu i napjeve društava. Nastavljena je predstavljanjem društava i njihovim nastupima na Centru malih športova. Program su „otvorili“ članovi HKUD “Dubrave’”, Aladinići, Stolac s muškim bećarcem i gangom, a nastavili Antas Mucić na dvojnicama, Drago Mišetić na diplama i Dario Petrović na guslama. Uslijedio je prvi nastup Mandolinskog orkestra “Tripo Tomas” i folklorne sekcije ,”Bokeljeske Mornarice 809” iz Crne Gore koja je izvela Bokeljsko kolo.  Oni su nastupili još jednom pri kraju Sila izmamljujući burni pljesak gledatelja.

Ništa manje oduševljenje nije izazvao ni nastup KUU Kristal Sladorana Županja, koji su već „stari gosti“ Ljubuškog sila, a na ovogodišnjem Silu su se predstavili plesovima Slavonije uz pratnju tamburaša. KUD “Glavice” iz Sinja predstavio se starim sinjskim kolom, „Rerom“ i pjesmom njihovih ženskih članica.

Susjedi iz Vrgoračke općine, KUD „Dusina“ otplesali su Trogirski šotić, a KUD „Sveti Juraj“ iz Duge Rese pjevao je i plesao pjesme i plesove karlovačkog kraja, uglavnom one koji se izvode u prigodi žetve. Zatim su nastupila dva društva iz BiH, HKUD „Uzdol“ iz Uzdola s pjesmama i plesovima Ramskoga kraja i HKUD „Blaćani“ iz Biograca s pjesmama i plesovima zapadne Hercegovine.

Posebno oduševljenje gledatelja izazvao je gost Ivan Mikulić, čiji je nastup pretvorio Centar malih športova u plesni podij. Na kraju je stručni ocjenjivački sud od 20 prijavljenih ljepotica, pravih vila, u narodnim nošnjama izabrao tri Vile ljubuškoga sila. Titulom Vile „okićena“ je Anđelina Rajič, članica HKUD-a „Uzdol“ iz Rame, njezina prva pratilja je Ana Modrić iz KUD-a „Glavice“ Sinj, a druga Danijela Ćosović iz Folklorne sekcije  ,”Bokeljeske Mornarice 809” iz Kotora.

Predsjednik Saveza KUD-a Ljubuško silo Davorin Medić, povodom 10. obljetnice HKUD-a Radišići, uručio je Anti Šimoviću iz  toga društva prigodne darove za predani rad u proteklih deset godina. Po završetku Sila fešta je nastavljena u dvorištu OŠ Marka Marulića, a slavilo se i veselilo do tri sata ujutro.

Sva društva su dobila na dar poklone: repliku Humačke ploče, Grb Herceg Stjepana, ljubušku blatinu, lozu, višnjevaču i maslinovo ulje. Svim sudionicima koji su nastupili na Silu podijeljen je „Pučki godišnjak“. Predsjednik Saveza KUD-a Ljubuško silo Davorin Medić, u razgovoru za naš radio izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim Silom i nastupima svih društava, a želeći nam to još bolje dočarati rekao je: „Kada je don Miljenko Džalto iz Uzdola, koji je poznat kao veliki kritičar kada su ovakvi skupovi u pitanju, bio prezadovoljan onim što je vidio na ovogodišnjem Ljubuškom silu, onda vam nemam što više dodati“.

Na kraju se još vrijedi podsjetiti i svih društava koja su nastupila prve večeri, a to su: HKD Sveti Ante; KUD Herceg Stjepan; HKUD Studenčica; HKUD Radišići; HKUD Sv. Marko; HKUD Ivan; HKUD Vašarovići; HKUD Hardomilje, HKUD Veljaci, Bećari s Neretve, Ortiješ, Mostar; Bećari HKUD-a "Herceg Stjepan", Blagaj-Buna i HKUD Sv. Ante, Dretelj.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka