Menu

Toni Kraljević: Za sudske presude iz proračuna ZHŽ-a izdvaja se dodatnih milijun maraka

Toni Kraljević: Za sudske presude iz proračuna ZHŽ-a izdvaja se dodatnih milijun maraka

Proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije do kraja godine bit će isplaćeno dodatnih milijun konvertibilnih maraka na osnovu izvršenja sudskih presuda i rješenja o izvršenju. Jedna je to od stavki koje su uvećane rebalansom proračuna.

Zapadnohercegovačke županije za ovu godinu koji je pripremilo Ministarstvo financija, usvojila Vlada te ga krajem prošlog tjedna usvojila i Skupština ove županije, piše Večernji list BiH.

Razgovori sa sindikatima

Tako će u konačnici na osnovi izvršenja sudskih presuda i rješenja o izvršenju proračunskim korisnicima ZH županije u ovoj godini biti isplaćeno 1,300.000 konvertibilnih maraka. – U svim razgovorima sa sindikatima u županiji najavili smo kako ćemo konsolidacijom županijskih financija i saniranjem različitih dugovanja, pogotovo onih prema Poreznoj upravi Federaciji BiH te dugovanja za različite vrste socijalnih davanja, u vrh naših prioriteta svrstati isplate sudskih izvršenja što ovaj rebalans i potvrđuje. Podsjećam kako smo i u izmjenama i dopunama proračuna za 2017. godinu ovu stavku također dodatno uvećavali – kazao je ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević. Uz sudske presude rebalansom je znatno uvećana i stavka koja se odnosi na sredstva za povrat pogrešno ili više uplaćenih prihoda. Naime, prilikom izrade proračuna za ove svrhe planirano je 200.000 KM dok je rebalansom

ta stavka povećana na 350.000 KM. Za 150.000 konvertibilnih maraka rebalansom proračuna Zapadnohercegovačke županije uvećani su i tekući prijenosi za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Kapitalni prijenosi nižim razinama vlasti uvećani su za dodatnih 400.000,00 KM, što uz prijašnja uvećanja za nabavu vatrogasnih vozila iznosi ukupno 1,600.000 KM.

 

Bez zaduživanja

Inače, izmjene i dopune proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2018. godinu planirane su u iznosu od 84,175.612,00 konvertibilnih maraka. Valja podsjetiti kako se ova županija već treću godinu zaredom ne zadužuje dok je, istodobno, njezin dug umanjen za više od 40 milijuna, tj. 52%. Inače, strukturu ukupnih izmjena i dopuna proračuna ZHŽ-a za 2018. godinu čine porezni prihodi, neporezni prihodi te tekuće potpore. Prihodi od poreza su najznačajniji prihodi u ukupnim planiranim prihodima u izmjenama i dopunama proračuna za 2018. godinu. Kako se navodi u obrazloženju rebalansa proračuna, odnosno dokumenta izmjena i dopuna proračuna ZHŽ-a, najznačajniji prihod u poreznim prihodima jesu prihodi od neizravnih poreza s jedinstvenoga računa koji pripadaju Županiji, takozvani prihodi od PDV-a. Prihodi od PDV-a planirani su u iznosu od 48,214.500,00 KM. Druga značajna stavka u poreznim prihodima su prihodi od poreza na dobit poduzeća dok su prihodi od poreza na dohodak treća značajna stavka u poreznim prihodima. U spomenutom obrazloženju također stoji kako su prigodom izrade izmjena i dopuna proračuna za 2018. godinu korištene projekcije i analize Odjel za makroekonomske analize Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (OMA), Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP), Federalnog ministarstva financija i Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, kao i izvršenje prihoda i rashoda za osam mjeseci 2018., a sve u svrhu realnijeg planiranja proračunskih stavki.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka