Menu

Ćosić, Barbarić i Majić o mjerama za ublažavanje ekonomske krize u ŽZH - video

Ćosić, Barbarić i Majić o mjerama za ublažavanje ekonomske krize u ŽZH - video

ŽZH jedana je od prvih u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je, u skladu sa ovlastima i mogućnostima, usvojila konkretne mjere za ublažavanje ekonomske krize.

 

Još prije mjesec dana jedinice lokalne samouprave usaglasile su smanjenje ili ukidanje pristojbi za realni sektor kojima je onemogućen rad. Mada preduzetnici pozdravljaju ove poteze, napominju i da 80 posto pristojbi i propisa za preduzetništvo kreira federalna razina vlasti.

Za ŽZH je prioriet očuvanje radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim krizom. Osigurala je sredstva za dvije mjesečne minimalne plaće za poduzetnike obrtnike i njihove uposlenike. Takvih je oko 2 tisuće radnih mjesta u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini.

ZDENKO ĆOSIĆ, premijer ŽZH

To su neke mjere uz one na višim razinama, kao i one u općinama kako bi gospodratsvo u našoj županiji ostalo.

I lokalne vlasti u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama i Ljubuškom usuglasili su zajedničke mjere kao odgovor na krizu. Ukinuli su porez na tvrtke, plaćanje komunalnih naknada i zakupnina, te obustavile ovrhe i prisilne naplate za vrijeme izvanredne situacije. U Ljubuškom značajno ulažu u poljoprivredu, a broje i milijunske gubitke u turizmu.


NEVENKO BARBARIĆ

Što direktno, što indirketno od turizma ljubuški je imao oko 8-9 milijuna KM i veliki je upitnik šta će se izrealizirati.

Iz poduzetničkih udruga pozdravljaju ovaj potez vlasti.

TOMISLAV MAJIĆ, Udruga za poduzetništvo LINK, Mostar

Nijedna županija druga u FBiH nije izašla ni s jednim konrketnim prijedlogom mjera, ove mjere pogotovo ove općinske imaju smisla, defintivno rasterećenje za njihove poduzetnike.

Minimalne plaće prema najavama trebale bi biti isplaćene do sredine idućeg mjeseca. A sve mjere za oživljavanje gospodarstva, ističu u županijskoj Vladi, ostaju na snazi 90 dana i nakon isteka stanja opasnosti.

Izvor:iks-portal.info

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka