Menu

Preko Bijače u EU samo s osobnom, moguće!

  • Napisao/la  Radio Ljubuški
  • 1 komentar
Preko Bijače u EU samo s osobnom, moguće!

Bliži se ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Prvi srpnja nije daleko što nameće brojna pitanja na koja građani traže odgovore. Jedno od njih je zasigurno i prelazak granica, odnosno ulazak u Hrvatsku.

Stanovnici BiH a pogotovo oni u blizini granica se pitaju hoće li prelazak granica biti jednostavniji ili će neposredna blizina EU stvarati probleme. Tomu u prilog idu i nove osobne iskaznice koje će građani BiH u rukama imati od ožujka ove godine.

Fotografija na novoj osobnoj iskaznici bit će u boji, osobni podaci bit će ispisani ćirilicom i latinicom, a na zahtjev građanina na osobnu iskaznicu moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Tako će uvelike biti spriječeno falsificiranje ovog dokumenta. Istovremeno, u Bruxellesu su postignuti dogovori o pograničnom i graničnom režimu između Hrvatske i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU. Na sastanku povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea i šefova diplomacije Hrvatske i BiH, Vesne Pusić i Zlatka Lagumdžije, Europska komisija predložila je poseban tranzitni režim za izvoz iz BiH kroz Luku Ploče. Osim dovršavanja prometnog dogovora koji bi trebao olakšati kretanje građana pograničnih područja, očekuju se i dogovori i o nastavku postupka kako bi građani BiH u Hrvatsku - pa tako i u EU, mogli ući samo s osobnom iskaznicom. Vesna Pusić izjavila je kako su mogućnost prelaska samo s osobnim iskaznicama imali i hrvatski građani nakon ulaska Slovenije i Mađarske i Italije u EU.

  • Ivica

    Tko misli prelazit granicu,,pripremi putovnicu sve ostalo su lijepe želje

Komentirajte na članak

0
na vrh članka