Menu

Izviđač nije regionalni, već svjetski fenomen

Izviđač nije regionalni, već svjetski fenomen

Mirsad Terzić rekorder je prema broju nastupa i postignutih golova za državni tim BiH. Terzić već osmu sezonu igra u mađarskom Vespremu, što je, otprilike, ravno tome da neki fudbaler,

recimo Hasan Salihamidžić, osam sezona igra za Bayern Munchen. I ne postiže Terzić nešto mnogo golova čisto zato što je jedan od pet najboljih obrambenih igrača Evrope, ali postizao ih je. U dresu Izviđača iz Ljubuškog Terzić je 1999. bio treći najbolji strijelac Lige evropskih prvaka i, kao takav, dakle golgeter, otišao je u Zagreb, piše Avaz.ba.

Imao sreću

Tako bogatu karijeru, sam kaže, pitanje je da li bi imao da nije iz Željezničara svojevremeno došao u Ljubuški.

– Nije prvi put da to ističem, Izviđač je klub koji me je usmjerio ka vrhunskom rukometu. U to vrijeme oni su dovodili, ako ne najbolje, onda barem igrače koji su imali perspektivu, a tajna uspjeha leži u radu, posvećenosti, odricanju. Ti, kad dole dođeš, naprosto živiš rukomet. Nije nam ništa bilo zabranjeno, ali se znalo da si tu da bi trenirao i igrao, znaš da ti je to najbitnije u životu.

Ja sam imao sreću što sam za trenera imao vrhunskog čovjeka i stručnjaka Josipa Glavaša, koji će ti u tri ujutro pokucati na vrata kada imaš povišenu temperaturu. Brinuo se o nama i na parketu i izvan njega. Mislim da takav način rada, koji je tada vladao u Izviđaču, danas više u BiH ne postoji. Žao mi je što se nekoliko poduzetnika koji su bili sponzori, udaljilo od kluba, jer bi i dalje bili na vrlo visokom nivou – govori Terzić.

On nije jedini koji je iz Bosne došao u Hercegovinu, afirmaciju u Izviđaču stekla su braća Burić iz Maglaja, Malinović je doveden iz Banje Luke… Ljubuški nikad nije bio zatvorena sredina niti su se tamo novi mladi igrači osjećali kao stranci.

Mi smo vrlo rano stvorili preduvjete koji su mladim igračima širom zemlje ulijevali povjerenje da će tu napredovati ako dođu, da će biti nešto od njih. Tu reputaciju nije lako steći. Mislim da je tajna što smo prvi stvorili omladinsku školu, kada to nije niko u BiH. Dakle, organiziranost, sistem i rad, mukotrpan rad, strvorili su od Izviđača prepoznatljivu sredinu – govori Zdenko Grbavac, čovjek koji je čitav život posvetio Izviđaču, kao igrač, poslije kao trener u omladinskim kategorijama i sada kao šef stručnog stožera.

Ulaganje u struku

On je, recimo, doveo u klub Dejana Malinovića, kojeg je svojevremeno gledao u Banjoj Luci. Izviđač je, kaže, njegovu školu rukometa savladao sa “stotinjak” razlike, ali ono sve golova što su dali, zabio je Dejan.

– Skauting je bio ključan za razvoj mnogo igrača. Kako nismo imali mnogo vlastitog kadra, mnogo se novca izdvajalo za struku. Dovođeni su sjajni stručnjaci, od kojih smo mogli da učimo. To je poslije omogućilo da upratimo mnoge igrače koje smo doveli. U posljednje vrijeme to su bili Malinović i braća Burić, prije toga Rezdeušek, Dare Martinović, Terza, Prce… A što se domaćih igrača tiče, ovdje je rukomet sport broj jedan i nema djeteta koje ne želi da bude dio Izviđača. Iskusni Ratko Nikolić, koji je stigao ove zime, priznao mi je da nigdje u životu nije vidio da djeca na igralištu između sebe igraju rukomet tri na tri. Sad sve rjeđe igraju nogomet i basket, a kamoli rukomet – govori Grbavac.

Sadašnji reprezentativci

Mirsad Terzić

Ivan Karačić

Dejan Malinović

Nikola Prce

Benjamin Burić

Senjamin Burić

Marin Vegar

Josip Perić

Antonio Nuić

Kristijan Jarak

Mario Pavlak

Nekadašnji reprezentativci

Željko Rezdeušek

Nermin Bašić

Mirko Sušić

Darko Martinović

Adnan Harmandić

Adnan Jaškić

Adnan Šabanović

Milovan Pavlović…

Hrvatski reprezentativci

Mirko Alilović

Denis Buntić

Marin Šego

Željko Musa

Ljubo Vukić

/HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka