Menu

Kako je Izviđač dao veliki doprinos i bh. rukometnoj reprezentaciji

Kako je Izviđač dao veliki doprinos i bh. rukometnoj reprezentaciji

Uvijek u sjeni nastupa Ljubušaka za trofejnu Hrvatsku malo je poznato kako je rukometni klub Izviđač iz Ljubuškog dao veliki doprinos i bh. rukometnoj vrsti. To se posebno manifesitralo u današnjoj utakmici kvalifikacija za europsko prvenstvo u kojoj je BiH u gostima nadigrala Bjelorusiju 30:29.

Ovom pobjedom BiH je učinila veliki korak ka plasmanu na smotru najboljih u europi, a točku na “i” ove utakmice stavio je bivši igrač Izviđača Nikola Prce u posljednjim sekundama susreta pogotkom sa sedam metara.

Ljubušak Tomislav Nuić je bio najefikasniji igrač bh. reprezentacije sa sedam golova, po pet su postigli bivši “skauti” Karačić i Prce, a četiri gola također bivši “skaut” Mirsad Terzić dok je maglajlija Benjamin Burić, koji je rukometnu reputaciju postigao u Ljubuškom sakupio velkih 11 obrana.

Čak su desetorica od 16 bh. reprezentativaca koji svladali Bjelorusiju bivši članovi Izviđača. Četvorica – Josip Perić, Marin Vegar, Tomislav Nuić i Mirko Herceg izrasli su iz tog kluba, braća Burić, Malinović i Terzić stasali su u Izviđaču dok su Prce i Karačić bili također članovi Izviđača.

Dodamo li tome bivše igrače Izviđača Davida Mandića, Marin Šegu i Željka Musu, koji igraju za hrvatsku reprezentaciju, onda se uistinu može ustvrditi kako gradić s trideset tisuća žitelja ima po stanovniku najviše rukometnih reprezentativaca na svijetu. Uz pobrojane, dug je još popis i onih koji nastupaju ili su nastupali u raznim europskim klubovima ili za mlađe izabrane vrste Hrvatske i BiH.

No, tema ove priče nije Izviđač kao klub, već činjenica kako su braća Burić, Nuić, Prce i ostali bivši igrači Izviđača iz Ljubuškoga danas postigli 26 pogodaka od ukupno 30 pogodaka reprezentacije i dali veliki doprinos pobjedi naše domovine iako to mnogi često (ne)ističu ili ističu u svrhu vlastite samopromocije.

Njihov klub Izviđač postao je rasadnik vrhunskih sportaša. Od njihovih rukometaša koji danas brane boje velikih europskih klubova mogla bi se sastaviti momčad koju bi teško pobijedila bilo koja reprezentacija na svijetu.

Nastupi hrvatskih rukometaša iz BiH često su puno više od sporta i nose sa sobom određene “stereotipe” bilo u domovini ili izvan nje. Svaki dobar nastup Hercegovaca u reprezentaciji ruši stereotipe o njima. U Hrvatskoj kao “kaubojima” i “parazitima” koji su teret državi, a u BiH onima koji ruše svoju domovinu. Ljubuški rukometaši pokazuju kako se brane boje i svoje i matične domovine. Uspjesi Izviđača izrasli su iz entuzijazma pojedinaca i grada. Za europske i svjetske rezultate kluba potrebna je potpora države. Izviđač zaslužuje da mu se i Hrvatska i BiH oduže. On će im sigurno vratiti novim Alilovićem, Buntićem, Mandićem, Burićem, Nuićem, Terzićem…

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka