Menu

Ljubušaci na trki ´Konjički noćni cener 2019´

Ljubušaci na trki ´Konjički noćni cener 2019´

Imali smo priliku vidjeti prethodnih godina kako je ponekad nezgodno organizovati uličnu trku, pogotovo ako se radi o novom događaju.

Ona konjička je u najavi imala dobre predispozicije za komplikacije, jednostavno staza sa dosta okreta je tako najavljivala. Odmah je bilo jasno da su volonteri ključni za dobro usmjerenu trku, a oni su svoj posao odradili korektno, samim tim što ih je bilo dovoljno i jer su bili kvalitetno raspoređeni.

Sama trasa ima svoje specifičnosti. Za razliku od npr. Zenice ili Sarajeva gdje se dosta ponavljaju iste dionice na 10 kilometara, u Konjicu je to nešto manje izraženo i raznovrsnost (trčanje kroz centar, preko mostova, gradske ulice, predgrađe, pored Neretve…) svakako više razbija monotoniju i jednoličnost. Takva staza nije najbrža, njena valovitost slama ritam trčanja i prijeti “raspadu” preagresivnog trkača, ali sigurno nije ni spora.

Konjičani su sa pozitivnim stavom dočekali ovu trku, poprilično izišli na ulice te podržali sportsku manifestaciju i trkače koji su imali podršku praktično na svim dijelovima staze. Sve ukupno se pokazalo da upornost i sva nastojanja inicijatora Mahira Mujića prethodnih mjeseci da organizuje neko trčanje u Konjicu nisu bile neopravdane, odnosno da čovjek zaslužuje podršku u svom radu. On je pokazao da zajedno sa svojim saradnicima može, podario Konjicu lijepu sportsku manifestaciju i pravi temelj za daljnju nadogradnju. To su valjda prepoznali i oni od kojih će zavisiti “život” ove trke.
Osman Junuzović

 

Konjic je, za prvo izdanje, imao izvrsnih 318 finišera na 10 kilometara, a prije glavne trke su održane i trke za najmlađe uzraste.

Ovo su rezultati najboljih (muški): 1. Osman Junuzović (32:13), 2. Alija Imamović (34:46), 3. Ante Pokrajčić (35:11); (žene): 1. Alma Hrnjić (41:51), 2. Hanifa Terzić (43:07), 3. Mirela Čučak (46:44).

 

Zanimljivo zdravo malo rivalstvo je nastalo između Ante Pokrajčića i Uroša Gutića (završio kao četvrti sa 36:40), dvojice odličnih srednjeprugaša, koji su imali u posljednje vrijeme nekoliko (Sarajevo, Ljubuški…) duela na 10-kilometarskim trkama. Ovog puta je slavio Pokrajčić, a ukupni skor na ovoj dionici ove godine im je 3:3.

Kompletne rezultate trke provjerite na LINK-u.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka