Menu

Oscara su najviše zaslužili...

Oscara su najviše zaslužili...

Predviđati dobitnike Oscara, nagrade Američke filmske akademije, pogotovo otkad su povećali broj nominacija u kategoriji najboljeg filma, ravno je lutrija sistemima, jer osluškivati kako diše glasačko tijelo sastavljeno od razvrstanih filmskih djelatnika, ovisi o dosta faktora.

Raspoloženje javnog mnijenja, vjetrovi i klima stvorena oko dodjele, hype i lobiranje producentskih timova, sve to zajedno neće značiti puno u nekim slučajevima. Umjesto klasične pogađalice sistemom eliminacije i veće vjerojatnosti, izdvojili smo neke od favorita o kojima zasad bruje i navode ih kao najveće favorite.

U kategoriji najboljeg filma već je vidljivo apsolutno cjepkanje s pet ili šest ravnomjernih pretendenata na titulu naj filma. Od Spielbergove biografsko-povijesne drame Lincoln, s najvećim brojem nominacija, kakve voli starija garda akademijinih glasača, preko atipičnog happy end ljubića U dobru i zlu, Ben Affleckovog trijumfa na Zlatnim globusima Argo, nezavisnog poetičnog epa Zvijeri južnih divljina, Tarantinovog hvaljenog Djanga, europskog dragulja Hanekeove Ljubavi, prerazvikanog mjuzikla Jadnici i nove ratničke drame Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty. Nemoguće je među nabrojenim djelima naći istaknutijeg favorita. Spielberg je standard, Tarantino je preoff nastrojen svojim tribute vesternom, pa bi se možda vjerojatnog pobjednika moglo potražiti u ratnim tematikama Bigelow i Afflecka, s obzirom na akcije Amera na Bliskom istoku i sklonosti takvim obračunavanjima. Naturalistički indie ep Zvijeri južnih divljina bilo bi najugodnije iznenađenje i osobni favorit baš zbog činjenice da najviše odudara od ponuđenog.

U kategoriji najboljeg glumca konkurencija je impresivna. Vječni favorit Daniel Day Lewis kao Abraham Lincoln, dojmljiv, ali ne toliko briljantan prema nekim već viđenim ulogama u karijeri, Denzel Washington kao pijani i nadrogsani pilot, Joaquin Phoenix odličan u Masteru, Bradley Cooper kao neurotični i blago pomaknuti romantik, te čini se autsajder u konkurenciji Hugh Jackman u pijevnoj ulozi Jadnika.

Najbolja glumica bi morala biti briljantna najmlađa Quvenzhané Wallis iz Zvijeri, dočim je tu i stara garda, baka Emmanuele Riva, izvrsna u Ljubavi, silno seksipilna Jennifer Lawrence U dobru i zlu, dočim su uloge Naomi Watts u Nemogućem i Jessice Chastain u Zero Dark Thirty sjajne, ali čini se u konkurenciji ostalih manje izgledne za kipić.

Među sporednim glumcima tu su klasici inače vodećih uloga De Niro za ulogu U dobru i zlu, Tommy Lee Jones za Lincolna, Philip Seymour Hoffman kao osobiti miljenik ljubitelja dramski jakih rola (Master), Alan Arkin iz Arga i Chris Waltz iz Djanga samo dopunjuju ponudu možda najizjednačenije kategorije. Dotle sporedna glumica bi nekako najlakše mogla ispasti briljantna Anne Hathaway za pjevnu ulogu u Jadnicima premda su tu isto velike miljenice Akademije Sally Field (Lincoln), Helen Hunt (Sessions), Amy Adams je sjajna u Masteru, dočim se Jackie Weaver čini najmanje vjerojatnom za U dobru i zlu.

Za najboljeg režisera nagradu će očekivati lagodno Spielberg za Lincolna, Ang Lee za Pijev život, premda bi najpoštenije bilo kad bi je dodijelili ili Hanekeu za Ljubav ili Benh Zeitlin za Zvijeri južnih divljina jer realno David O Russell za romantičnu komediju U dobru i zlu u poredbi s konkurencijom nije režiserski pridonio toliko razvoju sjajnog filma.


U kategoriji najboljeg crtića što god birali izvrsno je, premda zbog najvećeg odmaka od klasične holivudske animatorske produkcije Pirati: Banda Nepoželjnih Petera Lorda je najdraži od ponuđenih Paranormana, Meride Hrabre, Burtonovog Frankenweeniea i Krš i lom.


U kategoriji stranog filma Hanekeova Ljubav je apsolutni favorit, kao što je Adele sa Skyfall najspominjanija u kategoriji najbolje pjesme, dočim će se najbolji specijalni efekti tražiti ili među Osvetnicima, Prometheusu, Hobitu ili Pijevom životu, s obzirom da je Snjeguljica i lovac inferiorna u ponudi. U preostalim manje razvikanim kategorijama pobjednike će listati mimo TV-prijenosa.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka