Menu

EGIPAT: 44 mrtvih i više od 100 ozlijeđenih u dva bombaška napada na kršćane u crkvama, uvedeno izvanredno stanje, vojska na ulicama

EGIPAT: 44 mrtvih i više od 100 ozlijeđenih u dva bombaška napada na kršćane u crkvama, uvedeno izvanredno stanje, vojska na ulicama

Najmanje 44 osobe su poginule u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog pape, te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, što je izazvalo bijes i strah među egipatskim kršćanima i izlazak vojske na ulice.

Odgovornost za oba napada preuzela je tzv. Islamska država. U eksplozijama koje su se dogodile tjedan dana prije koptskog Uskrsa i mjesec dana prije posjeta pape Franje toj državi ozlijeđeno je više od stotinu ljudi.  To je posljednji u nizu napada islamskih militanata na tu religijsku manjinu, što predstavlja izazov za egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija koji se obvezao štititi ih u sklopu svoje borbe protiv ekstremizma.

Prvi se napad dogodio u Tanti, gradu na delti Nila koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Kaira, u crkvi Svetog Juraja, tijekom mise povodom Cvjetnice. U njoj je poginulo najmanje 27, a ozlijeđeno najmanje 78 ljudi, objavilo je egipatsko ministarstvo zdravlja.

Druga se eksplozija dogodila nekoliko sati kasnije u Aleksandriji u crkvi Svetog Marka, povijesnom sjedištu koptskog pape. Bombaš samoubojica tamo je ubio 17 ljudi, uključujući tri policajca, a 48 ljudi je ozlijeđeno, otkriva ministarstvo.

Koptski papa Tawadros II. nazočio je misi u toj crkvi. On je dobro i napustio je crkvu nakon atentata, rekao je njegov tajnik. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je atentat u  Aleksandriji izveo bombaš samoubojica.

Žrtve su prevezene u hitnu službu sveučilišne bolnice u Tanti. Odgovornost za oba napada preuzela je džihadistička skupina Islamska država. Njihova agencija Amak objavila je priopćenje koje kaže da je “skupina koja pripada IS-u izvela dva napada na crkve u gradovima Tanti i Aleksandriji”.

Predsjednik Sisi naredio je izlazak vojske na ulici kao pomoć policiji u osiguravanju ključnih točaka, priopćeno je iz njegovog ureda. To je neuobičajen čin za nekadašnjeg generala koji je kao čelnik obrambenih snaga 2013. poveo vojsku u zbacivanje tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika Muslimanskog bratstva.

Sisija zapad često optužuje zbog opresije nad političkom opozicijom i borcima za ljudska prava otkad je 2014. postao predsjednik, a on sebe pokušava prikazati kao neizostavan bedem protiv terorizma na Bliskom istoku.

Sve češći napadi na kršćane

Filijala Islamske države u Egiptu pojačala je svoje napade i prijetnje upućene kršćanima koji čine oko 10 posto od 90 milijuna stanovnika u Egiptu. To je najveća kršćanska manjina na Bliskom istoku.

Brojne kršćanske obitelji i studenti su u veljači napustili sjever Sinaja nakon niza ciljanih napada koji su uslijedili poslije jednog od najkrvavijih napada na Kopte, pri kojem je u najvećoj koptskoj katedrali poginulo 25 ljudi.

Tzv. Islamska država već godinama vodi rat protiv egipatske vojske i policije na Sinaju, no sada cilja na kršćane i širi svoje djelovanje izvan tog poluotoka, što predstavlja velik izazov za tu državu jer se lokalna pobuna može proširiti u veće sektaško krvoproliće.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka