Menu

Stravičan požar: Izbjeglica iz Sirije prva identificirana žrtva

Stravičan požar: Izbjeglica iz Sirije prva identificirana žrtva

Poznato ime prve identificirane žrtve požara u Grenfell Toweru u Londonu. Radi se o Mohammedu Alhajaliju koji je imao 23 godine. Bio je sirijski izbjeglica koji je u Veliku Britaniju došao 2014. godine. 

Iz dobrotvorne udruge Syria Solidarity Campaign rekli su kako je Mohammed prošao opasno putovanje, da bi na kraju preminuo u Velikoj Britaniji. 

"On je prošao opasno putovanje da bi pobjegao od rata i smrti u Siriji, ali nažalost samo kako bi ih pronašao ovdje u Velikoj Britaniji, u vlastitom domu", napisali su na Facebooku.

Moguće da nećemo identificirati sve žrtve

Policiju očekuje dugotrajan i težak rad na identifikaciji žrtava požara koji je uništio neboder sa socijalnim stanovima u Londonu i u kojemu je najmanje 17 mrtvih.

"Postoji mogućnost da nećemo moći identificirati sve žrtve", rekao je načelnik londonske policije Stuart Cundy na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će "proces biti dug" i da može trajati "tjednima", pa i "mjesecima".

Od 17 poginulih, pronađeno je šest tijela izvan nebodera i ona su identificirana, rekao je.

Drugih jedanaest je poginulo u neboderu i njihova tijela još nisu izvučena iz zgrade uništene u požaru, dodao je, rekavši da bi broj žrtava mogao rasti.

"Ne želim o tome opširnije govoriti, ali možete zamisliti u kakvu su stanju neka tijela", rekla je Fiona McCormack, čelnica londonske forenzične policije zadužene za identifikaciju žrtava.

Rekla je da postoje tri načina identifikacije: pomoću zuba, DNK analize i otiska prsta. Prednost će imati "zubarski kartoni" budući da je to "najbolji način za brzu identifikaciju", kazala je.

U drugoj fazi stručnjaci tragaju za nekim drugim znakovima prepoznavanja kao što su tetovaže, ožiljci i medicinski uređaji poput srčanog elektrostimulatora, obrazložila je.

Još nam preostaje pomno pretražiti "dobru polovicu" zgrade, rekla je čelnica vatrogasne službe Dany Cotton, dodajući da katove na vrhu zgrade još treba osigurati kako bi vatrogasci mogli onamo doći.

Mnogi stanari i dalje se smatraju nestalima

Velika nepoznanica u ovoj tragediji je velik broj nestalih u neboderu s 24 kata i sa šestotinjak stanara, iako nije poznato koliko je ljudi u njemu bilo u noći kada je izbio požar.

"U jednom trenutku se više od 400 ljudi vodilo kao nestali. Mnogi su se sami uspjeli izvući iz zgrade u plamenu, a 65 ih je spašeno, rekao je Cundy.

"Mislimo da nije nestalo 400 ljudi", dodao je, rekavši da je, primjerice, jedna osoba "proglašena nestalom 46 puta".

No nije mogao navesti određeni broj. "Ne znam. Nadam se da broj neće biti troznamenkast", kazao je.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka