Menu

DALMACIJA GORI, STANJE JE KRITIČNO: Jedan muškarac umro, vatrogasci na izmaku snaga: ‘Ovo je katastrofa, opkoljeni smo’

  • Napisao/la  Foto: PIXELL Autor: HINA i Danas.hr
  • Komentirajte prvi!
DALMACIJA GORI, STANJE JE KRITIČNO: Jedan muškarac umro, vatrogasci na izmaku snaga: ‘Ovo je katastrofa, opkoljeni smo’

Dijelovi Dalmacije već se drugi dan bore s požarima. Vatrogascima gašenje otežava bura koja često mijenja smjer. Najgora je situacija kod Splita. Zračne snage Oružanih snaga od ranog jutra raspoređene su na požarištima.

NOVO 14:27 – Ima ljudi, ali nemamo s čim gasit’. Fali nam opreme i vozila najviše. Mi u DVD-u Žrnovnica smo zadnju obnovu opreme imali prije 30 godina. Bar mi tako kažu stariji, ja se tad još nisam ni rodija. Ovo je katastrofa! – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju jedan gasitelj iz Žrnovnice koji je nakon gašenja požara u Šestanovcu stigao u Sitno Donje.

14:00 – Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Hrabri dalmatinski gasitelji koji se već danima bore s požarima u najvećoj dalmatinskoj županiji na izmaku su snaga i za sada ih nema tko zamijeniti jer su doslovno svi na terenu, a  bez potpore iz zraka teško mogu ugasiti tako veliki požar koji potpomognut jakim vjetrom guta sve pred sobom. Vjeruju da će im se i vrijeme smilovati, te da će bura prestati.

13:40 U cijelosti su izgorjele dvije kuće u Donje Sitnom. Jedna je od Ljube Korde, a druga je stara svećenikova kuća. Nažalost, od posljednica srčanog udara preminuo je mještanin Ante Bašić (65). Kako doznaje portal Dalmacija Danas, u jutrošnjem požaru izgorio mu je kompletan maslinik koji je godinama obrađivao, ali i sve imanje koje je imao. Nakon toga požar mu je stigao i do kuće u Donje Sitnom, i čovjek je od uzbuđenja dobio srčani udar i preminuo.

Stanovnicima su, među ostalim, stigli u pomoć vatrogasci iz Seget Vranjice i Slatina. Brane se kuće i maslinici s donje strane ceste, iako je vatra prešla cestu i prijeti gotovo cijelom naselju.

Na terenu više od 100 vatrogasaca

U gašenju požara sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca.

Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava.

Nema informacija o ozlijeđenim osoba, ali na fotografijama agencije Pixsell vidi se kako je vatra u mjestu Donje Sitno zahvatila i neke kuće koje su izgorjele.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka