Menu

U Hrvatskoj klizište uništilo šest kuća, u BiH cijela sela pod vodom

U Hrvatskoj klizište uništilo šest kuća, u BiH cijela sela pod vodom
Štete od poplava iz 2014. još uvijek nisu sanirane, a stanovništvu Bosne i Hercegovine prijete nove katastrofe. Zbog obilnih kiša i naglog topljenja snijega, posljednjih dana evakuiran je veći broj stanovnika, poplavljene su kuće, vikendice, poljoprivredne površine, a zbog izlijevanja rijeke iz korita, zatvorena je magistralna cesta Bosanska Dubica - Bosanska Kostajnica te je obustavljen promet na cestama Mostanica - Bozici, kao i Blagaj - Dvorna.
Vodostaj Sane u Bosanskom Novom i Prijedoru porastao je u samo nekoliko sati za nekoliko centimetara, kao i Une u Bosanskom Novom. U tim gradovima i dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplave. Poplavljeno je više od 100 kućanstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama.
- U svim lokalnim zajednicama nema ugroženih ljudskih života - rekao je Željko Stojanović, glasnogovornik Uprave civilne zaštite RS-a. Uprava civilne zaštite RS-a je općinama Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Kostajnica dostavila vreće za pijesak, a ravnatelj Uprave posjetio je zaplavljeni dio prijedorskih naselja Raškovac, Tukovi i Brezičani. - Uprava je u neprekidnom kontaktu s ugroženim lokalnim zajednicama Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice, pri čemu se razmatra situacija s povećanim vodostajima te razmatraju i poduzimaju aktivnosti s područja zaštite i spašavanja kako bi visoki vodostaji prošli sa što manje štete za ljude i materijalna dobra - rekao je Stojanović. Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić je, nakon obilaska poplavljenih područja u naseljima Pokoj i Golubić, obišao područje mjesne zajednice Kulen Vakuf. Posjetio je najugroženije područje ove bihaćke mjesne zajednice, kao i pogone nekadašnjeg Bebitrikoa.
- Kada je u pitanju Kulen Vakuf, rijeka Una stagnira i u blagom je opadanju te zahvaljujem Vijeću ove mjesne zajednice na dobroj organizaciji zahvaljujući kojoj su svi mještani kuća koje su pod vodom zbrinuti. Angažirali smo i specijalni tim s čamcem koji će dostaviti vodu i hranu za mještane u Klisi, koji su odsječeni jer je voda na cesti. Naravno, flaširana voda dovezena je i za mještane Kulen Vakufa - kazao je nakon obilaska gradonačelnik Fazlić. Istaknuo je kako su na području grada pod vodom 42 stambena objekta, od čega 17 u Kulen Vakufu, 12 u Pokoju, a ostatak u naseljima Vedro Polje, Mali i Veliki Lug, Golubić i Čavkić. Ništa bolja situacija nije ni u regiji. - Kao u filmu, nestalo je nekoliko kuća, ceste, dva vozila HEP-a kojima su došli popraviti vodove - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je posjetio područja pogođena poplavama i klizištima. U Hrvatskoj Kostajnici došlo je do odrona zemlje na šest kuća i ima ozlijeđenih.
DUZS je izvijestio kako su izvučene tri ozlijeđene osobe u Hrvatskoj Kostajnici nakon što je došlo do proklizavanja brda uslijed kojeg je srušeno 6 kuća i još ih je nekoliko oštećeno. Iz Crvenog križa navode kako su u urušenim kućama živjele uglavnom starije osobe. Odroni zemlje posljedica su velike količine snijega koji je nedavno pao. Inače, stanje u ovom dijelu Hrvatske je dramatično s obzirom na to da je u noći s ponedjeljka na utorak vodostaj Une bio iznad 450 centimetara te je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka