Menu

SVIJET STREPI IŠČEKUJUĆI RAT U SIRIJI: Pet stvari koje treba znati o mogućem američkom napadu i ruskom odgovoru

SVIJET STREPI IŠČEKUJUĆI RAT U SIRIJI: Pet stvari koje treba znati o mogućem američkom napadu i ruskom odgovoru

O tome što će se dogoditi ako SAD pokrenu napad na Siriju, kakvo oružje bi mogli pritom koristiti i koje ciljeve gađati te hoće li i kako Rusija reagirati na eventualni američki napad – pitanja su na koja zanimaju sve dok napetost na Bliskom istoku raste

Svijet sa strepnjom iščekuje eventualnu reakciju Sjedinjenih Američkih Država u Siriji. Washington je zaprijetio da će raketama odgovoriti na napad snaga režima Bašara al-Asada na grad Dumu, koji je podm kontrolom sirijskih pobunjenika, pri čemu je navodno korišteno kemijsko oružje. Na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će napasti Siriju uzvratila je Rusija, saveznica Sirije, najavila je da će uzvratiti ako u eventualnim napadima budu stradale ondje razmještene ruske snage. Usto, Moskva tvrdi da su tvrdnje o kemijskom napadu na Dumu izmišljene.

 

O tome što će se dogoditi ako SAD ipak pokrenu napad, kakvo oružje bi moglo biti upotrebljeno i koji ciljevi gađani te kakva bi mogla biti reakcija Rusije, za Al Jazeeru su svoje procjene iznijeli vojni stručnjaci odgovorivši na pet pitanja.

Koja vrsta američkih raketa će biti ispaljena?

Lawrence Korb, bivši pomoćnik američkog ministra obrane kazao je za Al Jazeeru da će američka vojska najvjerojatnije koristiti projektile Tomahawk. SAD su već koristile Tomahawke u lanjskim napadima na Siriju, što je tada bio odgovor na korištenje kemijskog oružja u napadu na pobunjenički grad Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib. Tada je s dva borbena broda u Mediteranu ispaljeno 59 krstarećih raketa Tomahawk na aerodrom Shayrat u pokrajini Homs gdje je bila sirijska zračna baza odakle su, prema trvdnjama američkih dužnosnika, pokrenuti napadi na Khan Sheikhoun. U tom američkom raketnom napadu poginulo je šest sirijskih vojnika.

“Prema neslužbenim izvorima, SAD je u Mediteranu i Crvenom moru rasporedio nekoliko nosača s krstarećim raketama. Također, mogu se očekivati i napadi borbenim zrakoplovima jer SAD imaju ogromne zračne baze u zemljama Zaljeva”, kazao je Fuad Šahbazov, sigurnosni i vojni stručnjak iz Azerbejdžana.

Koje su najizglednije mete?

Šahbazov također kaže kako će SAD najvjerojatnije napasti zapovjedne centre i centre za kontrolu sirijske vojske te skladišta kemijskog oružja. On procjenjuje da se napadi mogu očekivati s mora, s obzirom na trenutne položaje američkih krstarećih raketa te zuporišta sirijskih provladinih snaga na Mediteranu, u pokrajini Latakija.

Ali Afzal Ashraf iz Centra za sukobe, sigurnost i terorizam, kazao je za Al Jazeeru da Trumpove poruke putem Twittera, u kojima je najavio upotrebu “pametnih projektila” vjerojatno nisu bile dobro prihvaćene među njegovim vojnim zapovjednicima te da se vjerojatno razmatra neka nova strategija.

“Oni obično ne vole unaprijed objaviti što će i kako učiniti, tako da američka vojska možda odluči primijeniti drugu metodu”, smatra ovaj stručnjak.

Što je cilj napada?

Glavni cilj napada bila bi prevencija svake buduće upotrebe kemijskog oružja, smatra Lawrence Korb. Ashraf pak kaže kako je nejasno znaju li SAD gdje se to oružje nalazi u Siriji.

“Ako se zna gdje je kemijsko oružje, onda ono može biti uništeno. Ako doista napadnu postrojenja kemijskog oružja, onda se postavlja pitanje zašto ih ranije nisu napali. Sumnjam da postoje ikakva postrojenja kemijskog oružja za koje Zapad zna, tako da će ovi napadi uglavnom biti usmjereni na vojne mete”, rekao je Ashraf.

Dodao je da će SAD najvjerojatnije držati borbene zrakoplove i bojne brodove podalje od ruskih snaga.

“Kako se čini, ono što dolazi bit će takozvani ‘pozicijski napad’ u kojem će biti korištene krstareće i druge rakete kako bi se izbjegla mogućnost sukoba između ruskih i od SAD podržanih letjelica i brodova. Ako do toga dođe, bit će pređena vrlo velika crvena linija i došli bi u vrlo tešku situaciju koja uključuje rat između Rusije i SAD, a to je nešto za što nitko nije spreman”, smatra Ashraf.

Koji je najizgledniji odgovor Rusije?

Bivši pomoćnik američkog ministra obrane, Lawrence Korb, smatra da će reakcija Moskve biti ograničena na javnu osudu, osim ako SAD ne napadnu i rusku vojsku. No, analitičar Šahbazov kaže da treba obratiti pažnju na upozorenja ruskog Ministarstva obrane na odmazdu.

“[Ruski odgovor] će uključivati raketne napade na opozicijske snage i vojne položaje američkih specijalnih snaga”, kazao je Šahbazov dodavši kako je malo izgledna dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika.

Čime se Rusija može suprotstaviti?

Šahbazov kaže da je ruski glavni proturaketni sustav u Siriji, S300 Gladiator, raspoređen ondje krajem 2016. godine.

“Međutim, moguće je da će Rusija koristiti svoj suvremeni sustav S400 koji je već duže od godinu dana raspoređen u Siriji. Taj bi sustav mogao biti prijetnja za sve moderne borbene zrakoplove, ali Rusija ga još nije koristila u Siriji”, kazao je Šahbazov.

Korb smatra kako je malo vjerojatno da će Rusija biti u stanju suprotstaviti se američkim napadima. Ashraf kaže da će brojne mete koje SAD napadne u Siriji vjerojatno biti i pogođene.

“Ako Rusi ostanu dosljedni svojim riječima, presrest će neke od tih raketa. Nijedan protuzračni sustav nije savršen, tako da pretpostavljam da će prilično velik broj raketa doći do svojih meta”, kazao je Ashraf.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka