Menu

‘Ne sumnjamo, princ je naručio ubojstvo’

‘Ne sumnjamo, princ je naručio ubojstvo’
Nakon sastanka senatskog Odbora za vanjske poslove s direktoricom CIA-e Ginom Haspel koja je američkim senatorima podnijela izvještaj tajnih službi o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, zastupnici, i demokratski i republikanski, izišli su potreseni i otklonili svaku sumnju da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo Khashoggija.
Sve to unatoč tomu što američki predsjednik Donald Trump i dalje tvrdi da obavještajna služba nije našla apsolutno nikakav siguran dokaz. Uz Trumpa, i dvojica njegovih najbližih suradnika, američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Jim Mattis, tvrde da ne postoje dokazi koji upućuju na povezanost saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubojstvom Khashoggija u Istanbulu.
– Nimalo ne sumnjam da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubojstvo, nadzirao njegovo izvršenje, znao točno što se događa te sve unaprijed isplanirao. Da se nađe pred američkom porotom, za 30 minuta bio bi proglašen krivim.
On je doslovno bio glava operacije – kazao je Bob Corker, republikanski senator.
– Mislim da je on sudionik Khashoggijeva ubojstva na najvišoj mogućoj razini – dodao je senator Lindsey Graham, koji ističe da će odsad drukčije gledati na Saudijsku Arabiju, da će se protiviti prodaji oružja toj zemlji, ali i načinu ratovanja u Jemenu, koje se pod saudijskim zapovjedništvom vodi brutalnim metodama i ugrožava milijune civila.
Analitičari su uvjereni da će se Donald Trump, unatoč tome što ima sve dokaze o krivnji saudijskog princa Bin Salmana, i dalje boriti i negirati njegovu umiješanost u ubojstvo s obzirom na to da je Saudijska Arabija desetljećima ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku.
Osim ugovora o kupnji naoružanja vrijednog više od 400 milijardi dolara, dvije zemlje veže i čvsto savezništvo u suprotstavljanju Iranu.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka