Menu

SMRTONOSNI VIRUS Koronavirus stigao u Europu? U karanteni 5 osoba, WHO: Puno toga nam nije jasno

SMRTONOSNI VIRUS Koronavirus stigao u Europu? U karanteni 5 osoba, WHO: Puno toga nam nije jasno

KINESKE vlasti u srijedu su proglasile najveću karantenu u povijesti kako bi spriječile širenje novog koronavirusa za koji za sada ne postoji i lijek ni cjepivo.

Do sada je bolest odnijela 18 ljudskih života, a više od 660 ljudi zaraženo je virusom.

Stvarne brojke mogle bi biti i veće.

Stručnjaci Imperial Collegea iz Londona procijenili su da je simptome bolesti do 18. siječnja razvilo 4000 ljudi. Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, u Singapuru, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau, prenosi Index.hr

LIVE: Press conference on the Emergency Committee meeting on new #coronavirus (2019-nCoV) https://t.co/9bWEOJfLZK

— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 23, 2020

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upravo je objavio priopćenje kako za sada neće proglasiti epidemiju novim koronavirusom globalnom zdravstvenom prijetnjom, no da će se članovi odbora ponovno naći u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije.

19:25 “Nemojte nas krivo shvatiti, radi se o zdravstvenoj prijetnji za cijelo područje Kine, ali se ipak ne radi o globalnoj krizi”, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

“Još nam je puno toga nepoznato. Nije nam poznat izvor virusa, ne razumijemo koliko se lako širi, ne razumijemo na koje se sve načine širi i ne razumijemo u potpunosti njegove kliničke karakteristike ili ozbiljnost posljedica zaraze”, dodali su.

“Ono što znamo jest to da je većina umrlih imala druge zdravstvene probleme prije zaraze virusom, poput hipertenzije, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, koji su oslabili njihov imunološki sustav”, objasnili su iz WHO-a.

WHO za sada nije preporučio daljnje ograničavanje putovanja ili trgovine, no preporučuje sigurnosnu zdravstvenu provjeru u zračnim lukama.

“Potpuno smo predani tome da se što prije zaustavi epidemija novog koronavirusa. U slučaju pogoršanja situacije, nećemo oklijevati da se opet što prije sastanemo“, poručili su iz Odbora za hitne slučajeve.

Prema WHO-u, globalna zdravstvena prijetnja (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC) je izvanredno stanje koje zbog opasnosti širenja neke bolesti na više zemalja prijeti da postane “rizik za javno zdravlje” u više država i zato zahtijeva “koordiniran međunarodni odgovor”.

Prema Međunarodnim zdravstvenim ugovorima iz 2005., države imaju zakonsku obvezu da brzo reagiraju na PHEIC.

Proglašenje globalne zdravstvene prijetnje vrlo je rijedak slučaj. U proteklom desetljeću WHO je proglasio samo pet svjetskih zdravstvenih kriza, i to u slučaju virusa H1N1 koji je uzrokovao pandemiju gripe 2009., epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014., virusa Zike 2016. i izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019.

18:44 U bolnici u Belfastu, Sjeverna Irska, zaprimljen je pacijent sa simptomima koronavirusa. Trenutno se provodi testiranje kako bi se utvrdilo je li pozitivan na taj virus. Muškarac je tijekom vikenda doputovao iz Wuhana u Belfast.

18:27 Tri istraživačka tima uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija započet će rad na razvijanju potencijalnih cjepiva protiv novog koronavirusa koji je identificiran u Kini.

Proces razvijanja novog cjepiva obično je trajao do desetljeća, ali Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja financira dva projekta, a sufinancira treći, kazala je kako je cilj puno brže razviti cjepivo.

Plan je CEPI-ja imati barem jedno potencijalno cjepivo u fazi kliničkih ispitivanja do lipnja, što bi značilo da bi cjepivo moglo biti u potpunosti razvijeno i odobreno kroz godinu dana.

Istraživanje provodi farmaceutska tvrtka Moderna u suradnji s Nacionalnim institutom alergijskih i zaraznih bolesti SAD-a, američkom tvrtkom Inovio Pharma te s timom znanstvenika s australskog Sveučilišta u Queenslandu.

Svaki od tri projekta koristit će različit znanstveni pristup razvoju cjepiva.

18:23 Zračne luke diljem svijeta provode sigurnosne provjere putnika koji mogu biti zaraženi koronavirusom.

U Italiji su jutros, primjerice, putnike s izravnog leta iz Wuhana usmjerili posebnim “zdravstvenim prijevozom” u rimsku zračnu luku Fiumicino, gdje im se mjerila tjelesna temperatura.

Talijansko ministarstvo zdravstva jučer je najavilo uvođenje ovih posebnih zdravstvenih mjera.

17:58 Kineske vlasti potvrdile su prvi smrtni slučaj izvan žarišta zaraze, javlja AFP. Kineska zdravstvena uprava priopćila je da je izvan provincije Hubei, gdje je započela epidemija, preminuo pacijent zaražen novim koronavirusom.

80-godišnji pacijent umro je u srijedu, ali je tek sada potvrđeno da je bio zaražen virusom.

Broj smrtnih slučajeva zaraze koronavirusom sada je službeno porastao na 18.

17:40 Hongkonške vlasti potvrdile su danas kako su dvije osobe za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom testirane i da se potvrdilo da su pozitivne na novi soj virusa, piše CNN.

17:30 Britanska vlada izdala je upozorenje svojim građanima glede putovanja u Kinu i savjetovala da se u tu zemlju putuje samo ako je prijeko potrebno.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova građanima je prije putovanja u Kinu preporučilo oprez i detaljno informiranje o pojavi novog virusa, ali zasad nije preporučilo da se putovanje u tu zemlju odgodi.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka