Menu

Dramatična noć u Beogradu: Policija oklopnim vozilima i konjicom preuzela kontrolu na ulicama, ima ozlijeđenih – "Ovakva brutalnost nije odavno zabilježena"

Dramatična noć u Beogradu: Policija oklopnim vozilima i konjicom preuzela kontrolu na ulicama, ima ozlijeđenih – "Ovakva brutalnost nije odavno zabilježena"

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata u Beogradu, ispred zgrade Skupštine okupile su se tisuće prosvjednika koji su u jednom trenu probili kordon policije i ušli u parlament. Policija ih je pendrecima izbacila.

 Prosvjedi u središtu Beograda nastavljeni su i nakon ponoći, unatoč žestokoj reakciji policije koja je na prosvjednike ispalila nekoliko desetaka suzavaca.

Oko dva sata ujutro policija je dobila pojačanje i krenula u preuzimanje kontrole nad ulicama. Pristigla su oklopna vozila, žandarmerija na konjima i dodatni broj specijalaca koji su potisnuli prosvjednike s ulica.

Srpski mediji javljaju da je više osoba ozlijeđeno s obje strane. Točan broj građana i policajaca koji su zatražili liječničku pomoć bit će poznat tijekom srijede.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeno od 5. listopada 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

"Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Policiji stiglo pojačanje u dva sata

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Tijekom večeri prosvjednici su se uspjeli probiti u zgradu Skupštine, no policija ih je rastjerala pendrecima.

U kasnijim pokušajima upotrijebljeni su i suzavci, i to deseci njih, pa je u jednom trenutku došlo i do stampeda okupljenih građana koji su bježali s trga ispred Skupštine. Srpski mediji javljaju da je dio njih zbog suzavaca i povraćao. 

 

Tijekom noći privedeno je više osoba, no točni podaci o uhićenima i ozlijeđenima još nisu objavljeni.

U središtu Beograda razbijeno je i nekoliko izloga, zapaljeni su kontejneri kojima su prosvjednici prepriječili ulice, počupani su prometni znakovi... Oko 1 sat zapaljena su i tri policijska automobila. 

Gore policijski automobili kod crkve sv. Marka pic.twitter.com/zSFJCwE3pn

— nova.rs (@novarsonline) July 7, 2020

Prosvjedi su započeli u utorak predvečer, nakon što je Aleksandar Vučić najavio uvođenje novih mjera poput zabrane okupljanja i uvođenje policijskog sata od petka popodne do ponedjeljka ujutro. Nakon toga se dio ljudi spontano počeo okupljati u središtu grada, a broj okupljenih građana brzo je rastao. 

Čuli se povici protiv Vučića

Uzvikivalo se "Uhitite Vučića", "Vučiću, zlotvore", "Izdaja, izdaja", no uskoro su se mogli čuti i povici o srpskom Kosovu te protiv dolaska migranata. 

Nakon prvog proboja u zgradu Skupštine policija je prosvjednike uspjela izbaciti pendrecima. Nedugo nakon toga prosvjednici su ponovo pokušali upasti u zgradu Skupštine, ali ih je policija spriječila suzavcem

Tijekom večeri policija je bacila dvadesetak suzavaca, javljaju srpski mediji.

Nešto nakon 23 sata prosvjednici su pokušali još jednom ući u zgradu Skupštine, ovaj put još silovitije nego ranije. Letjela su jaja, boce, kamenje i baklje, a policija ih je opet pokušala rastjerati suzavcem. 

Nakon najave strožih mjera građani su se počeli okupljati i u Novom Sadu.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka