Menu

Dvije snažne eksplozije u Bejrutu, najmanje 73 poginulih i 3000 ozlijeđenih

Dvije snažne eksplozije u Bejrutu, najmanje 73 poginulih i 3000 ozlijeđenih

U Iznimno jakoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 73 ljudi, a preko tri tisuće je ranjeno, rekao je libanonski ministar zdravstva. Vjeruje se da je dio ozlijeđenih zatrpan ispod ruševina.

Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut posljednjih godina zatresla je grad na način da je dio stanovnika mislio da je libanonsku prijestolnicu pogodio potres.

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a tamni dim nadvio se nad lukom.

ksplozija je stvorila udarni val koji je pogodio veći dio grada, popucala su prozorska stakla te rušili balkoni stanova.

Uzrok eksplozije zasad nepoznat

Do eksplozije je došlo u lučkom dijelu grada. Libanonski ministar unutarnjih poslova rekao je da inicijalne informacije govore da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplijenjen prije više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji kemikalija.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unatrag golemom snagom udarnog vala.

Predsjednik pozvao na hitan sastanak, guverner Bejruta se rasplakao pred kamerama

Libanonski predsjednik Michel Aoun pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog vijeća obrane, stoji na njegovom Twitter računu. Premijer Hassan Diab proglasio je za srijedu dan žalosti.

Do eksplozije je došlo tri dana prije nego pred sudom UN-a treba biti izrečena presuda u suđenju četvorici osumnjičenih pripadnika Hezbollaha zbog napada 2005. u kojem je poginuo tadašnji premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Philip Boulos, guverner Bejruta, nazvao je ovo najvećom nacionalnom katastrofom Libanona.

“Ovo je nacionalna katastrofa. U životu nisam vidio ovako veliku katastrofu. Ovo je katastrofa za Libanon. Ne znamo kako ćemo se oporaviti od ovoga. Moramo ostati snažni i hrabri”, rekao je pa briznuo u plač./Hina/HMS/

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka