Menu

'Doktor je davio kolegicu, a tehničar se skidao pred sestrom'

'Doktor je davio kolegicu, a tehničar se skidao pred sestrom'

Vladaju li u Zavodu za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije mobing i strahovlada? Neki djelatnici upozoravaju kako se ondje već dulje vrijeme događaju u najmanju ruku neobične stvari, a ravnateljica samo šuti i pred svime zatvara oči.


Jedan od najdrastičnijih primjera bio je, kažu, kada je jedan liječnik davio kolegicu. Liječnica ima nalaze kirurga, ali doktoru koji je nekoliko mjeseci prije postavljen za voditelja ispostave u Novoj Gradiški, navodno, nitko ništa ne može.

– Liječnik je od mene tražio da pristanem na internu edukaciju o zavojima koju je on trebao provesti. Odbila sam, pa me je pozvao u dnevni boravak i zaprijetio mi da će me ubiti. Počeo me daviti i zaista ne znam kako sam se izvukla. Natjeravao me po prostoriji i tek kada sam rekla da ću napraviti sve što treba, pustio me van – tvrdi liječnica M. B. koja je završila na bolovanju.

Zaključavaju vrata?

Drugi slučaj vezan je uz medicinskog tehničara koji se skidao gol pred šokiranom sestrom koja je također završila na bolovanju. Navodi to sindikalni povjerenik Krešo Milinković kojemu su, kaže, čak prijetili otkidanjem glave! Milinković upozorava i na druge probleme. Primjerice, u Novoj Gradiški nema objedinjenog hitnog prijama, pa se nerijetko događa da pacijent koji dođe na hitnu kolabira i padne, a rodbina ga onda stavlja na kolica i čeka da se tim vrati s terena.

– Kada idemo na teren, vrata Hitne pomoći se zaključavaju i u prostorijama nema nikoga. Istodobno, četiri naše medicinske sestre, koje bi mogle primiti pacijenta, putuju u drugi grad. U našoj ispostavi medicinski tehničari pregledavaju pacijente, postavljaju dijagnoze i pišu nalaze – ističe Milinković. Dodaje da je izvijestio mjerodavne institucije, ali nitko ništa ne poduzima.

Čekaju novu zgradu

Prozvani liječnik M. P. tvrdi da nije davio niti prijetio liječnici, koju je vidio samo nekoliko puta u životu jer je, kaže, stalno na bolovanju.

– Istina je da smo se verbalno sukobili, jer liječnica nije pristala na obveznu edukaciju. Međutim, da sam je zaista davio, na to se ne bi mogla žaliti jer bih joj zdrobio vrat pošto imam jake ruke – kaže liječnik i dodaje kako je ta liječnica željela zadržati stari status te uzimati nerealne dnevnice i putne troškove.

Dr. Branka Bardak, v. d. ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže kako slučaj navodnog davljenja istražuje policija, ali Zavod je svejedno donio privremenu mjeru da liječnik i liječnica moraju raditi u različitim smjenama i ne mogu biti zajedno u istom prostoru. Dodaje kako ne zna za navodno skidanje medicinskog tehničara ističući da ni jedna sestra nije podnijela pritužbu zbog nečega takvog te napominje:

– Novogradiški tim smješten je u prostoru bolnice i kad odlazi na teren, naš dispečer poziva medicinsku sestru iz bolnice koja obilazi pacijente i provjerava ima li hitnih slučajeva. Kada se Hitna preseli u novu zgradu, u njoj će biti napravljen i objedinjeni hitan bolnički prijam.

'Sestra nije na bolovanju zbog seksualnog maltretiranja'

U Ministarstvu zdravlja kažu da je inspekcija navode o pokušaju davljenja proslijedila policiji, koja je provela kriminalističko istraživanje. U dijelu koji se odnosi na prijetnju medicinskom tehničaru također su, kažu, provedene kriminalističke provjere te je utvrđeno da ne postoje elementi kaznenog djela zbog kojeg se progoni po službenoj dužnosti.

– Na okolnost navoda da je jedna medicinska sestra na bolovanju dulje vrijeme zbog seksualnog maltretiranja, utvrđeno je da je tijekom obavijesnog razgovora ta sestra izjavila da nikada nije bila zlostavljana na bilo koji način – kažu u ministarstvu.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu izvijestili su da se timovi hitne medicinske službe u Novoj Gradiški nalaze u prostoru bolnice te da pacijentima vrata nikad nisu zatvorena jer bolnica pruža medicinsku skrb 24 sata dnevno.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka