Menu

Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu - UN na izvanrednoj sjednici

UN sazvao izvanrednu sjednicu: Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu

NA SJEVEROISTOKU zemlje Sjeverna Koreja izvela je podzemnu nuklearnu probu, javljaju tamošnji mediji. U isto vrijeme američki seizmolozi registrirali su  potres snage 4,9 stupnjeva po Richteru. U analizama stranih agencija navodi se kako je testiranje ove manje nuklearne bombe samo korak do izgradnje nuklearne bojevne glave "dovoljno male da na raketi dugog dometa ugrozi SAD"

Sjeverna Koreja: Ovo je reakcija na neprijateljstvo

"Ovo je reakcija na nečuveno neprijateljstvo kojeg pokazuje SAD", objavili su danas mediji u Sjevernoj Koreji pojašnjavajući kako upravo SAD želi oduzeti pravo njihovoj zemlji da lansira satelite. Podsjetimo, rezolucijom UN-a pooštrene su sankcije zbog lansiranja nuklearne rakete u prosincu prošle godine.   Međunarodna zajednica reagirala je tada pozivima upućenim Sjevernoj Koreji da odustane od testiranja, no Pyongyang  toga se ne misli držati.

"Ne prikrivamo činjenicu da su razni sateliti i dalekometne rakete koje ćemo lansirati u sklopu nuklearnog testa visoke razine usmjereni na SAD", poručili su iz Pyongyanga priznavši da su jučer testirali "lakšu, minijaturnu atomsku bombu" koja ima veću eksplozivnu moć nego naprave korištene u ranijim testovima
UN: Teško kršenje rezolucije

Nakon što je potvrđena vijest o nuklearnoj probi oglasio se i generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon najavivši izvanrednu sjednicu Ujedinjenih naroda.

"Ovo je težak prekršaj rezolucije UN-a i provokacija koja destabilizira", rekao je glavni tajnik dodajući kako bi Sjeverna Koreja mogla pretrpjeti “ozbiljne posljedice” ovakvog čina.

SAD: Klasična provokacija

"Riječ je o klasičnoj provokaciji" službeni je stav Bijele kuće o testiranju u Sjevernoj Koreji, dok je Barack Obama pozvao sve saveznike na razumno ponašanje i obećao da će Sjedinjene Američke Države zaštiti sve svoje saveznike, koji se nađu pod bilo kakvom prijetnjom.

"Okretanje naoružanju masovnog uništenja, Sjevernoj Koreji neće donijeti ničeg dobrog, a narod te zemlje će odvesti u još veću izolaciju“, poručio je Obama prenosi Agencija Anadolija.
Index.hr

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka