Menu

Pronašli tijelo alpinista koji je nestao u lavini na Kamešnici

Pronašli tijelo alpinista koji je nestao u lavini na Kamešnici

Na planini je u nedjelju u potragu bilo uključeno oko 200 spasioca iz Hrvatske, ali i iz BiH. Tijelo Edvarda Retelja locirali su oko 14.50 sati, objavili su iz HGSS-a

Posljednja informacija
Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je kako su nakon višesatnih napora u 14.50 sati pronašli tijelo alpinista Edvarda Retelja (52) koji je u subotu stradao u lavini na Kamešnici. Tijelo su, kako se doznaje, pronašli pri vrhu lavine. Uskoro bi trebao početi i policijski očevid.

Njega je u nedjelju poslijepodne na planini tražilo ukupno 200 spasioca. Bio je s još trojicom alpinista koje je u subotu oko 14 sati zatrpala lavina na planini Kamešnica. U potragu su uz hrvatske spasioce bili uključeni i kolege iz BiH.

Tijekom dana su pri dnu lavine pronašli i neke predmete alpinista koje je zatrpala lavina, među kojima su Reteljeva skija i štap. Retelj je bio pripadnik HGSS-a, iznimno iskusan alpinist, a bio je i na Himalaji.
Potragu otežavalo vrijeme

- Radi se u desetak skupina i pretražuje se stijena preko koje su preletjeli alpinisti. Loše je vrijeme i magla, noćas je bila grmljavinska oluja, a postoji i opasnost od novih lavina - rekao je u nedjelju ujutro Prizmić.

U potragu su bili uključeni lavinski psi tragači, a spasioci su pretraživali teren Recco sustavom, lavinskim sondama te su kopali teren. Pretraživali su podnožje visokih stijena preko kojih su preletjeli alpinisti, što je dodatna poteškoća. Jedan tim pretraživao je s grebena Kamešnice, a glavnina iz podnožja.

Lavina koja je krenula ispod vrha planine duga je oko 1000 metara i široka oko 150 metara tako da je područje pretraživanja veliko. Lavina je alpiniste gurala oko 700 metara.

U lavini su bili zatrpani i Dalibor Filipović (32), Domagoj Laušić (28) i Toni Đogaš (27). Nakon što su ih locirali, pripadnici GSS-a su ih iskopali i prebacili u bolnice. Kako se doznaje, Domagoju Laušiću su sanirali višestruke prijelome te je u splitskoj bolnici. Tonija Đogaša su u splitsku bolnicu prebacili iz Livna gdje su mu morali obaviti drenažu pluća. Također ima nekoliko prijeloma, a očekuje se da će biti dobro. Dalibor Filipović pušten je na kućnu njegu.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka