Menu

Teško je povjerovati, ali ovaj film rade Hrvati

Teško je povjerovati, ali ovaj film rade Hrvati Foto: Press

UZMEMO li u obzir sve ono što smo navikli gledati u domaćim filmovima, ideja o "hrvatskom SF-u u stilu Blade Runnera" u najmanju ruku djeluje kao - znanstvena fantastika.

Kad na to dodamo i da se radi o nezavisnoj produkciji i projektu bez velikog budžeta ili pomoći HAVC-a, cijela bi vam se ideja mogla učiniti još luđom, a počinju se buditi i one klasične predrasude koje imamo prema hrvatskim filmovima općenito.

Međutim, konačni rezultat djeluje impresivno, a ono što smo imali prilike vidjeti u traileru za kratki SF film "Slice of Life", razbit će predrasude i onih najciničnijih jer izgleda fantastično i da ne znate pravu priču, lako biste mogli pomisliti da se radi o američkom blockbusteru ili barem kvalitetnoj SF seriji.

No, radi se o "passion projectu" Luke Hrgovića i ekipe iz Julius Filma koji na ovom kratkom filmu rade već tri godine, a s Hrgovićem smo porazgovarali kako bismo doznali što više o ovom ambicioznom pothvatu.

Blade Runner kao inspiracija

"Osim mene, ekipu čine Dino Julius, direktor fotografije s kojim ujedno produciram ovaj film, Anton Svetić koji je glavni glumac i scenarist, te Ivica Pustički i Emilia Habulin koji tumače sporedne uloge", govori nam Luka i objašnjava zašto se uopće odlučio smjestiti radnju filma u univerzum kultnog SF klasika Ridleyja Scotta iz 1982.: "Oduvijek sam bio veliki fan SF žanra, a Blade Runner mi je jedan od najdražih filmova. Vizualni stil mu je toliko specifičan i ikoničan da je inspirirao mnoge filmove i autore, pa tako i mene. S toga je bilo samo pitanje vremena kada ću mu napraviti hommage. Radnja filma je smještena u Blade Runner univerzum, ali sama priča je orginalna i nije vezana za spomenuti film. Umjesto toga, ovaj film se bavi životima drugih likova koji pokušavaju preživjeti na opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa."

Kao što možete pretpostaviti, upustiti se u ovakav projekt bez financijske podrške raznoraznih ulagača djeluje kao nemoguća misija i za daleko manje ambiciozne projekte, no, i u ovom slučaju ponovno se potvrđuje staro pravilo da je sve moguće ako postoji volja i talent kombiniran s iskrenom željom da se odradi kvalitetan posao.

"Budući da se profesionalno bavimo produkcijom, s tehničke strane smo bili pokriveni s vlastitom opremom. Može se reći da je ovaj film skup hobi pošto smo cijeli projekt financirali sami, no u našem slučaju glavni izazov je bilo odvojiti dovoljno vremena za rad na filmu", govori Luka za Index.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka