Menu

Papa Franjo za jedinstvo svih kršćana

Papa Franjo za jedinstvo svih kršćana
Kršćani trebaju hodati prema jasnom cilju: prema zajedništvu, kazao je papa Franjo u Ženevi gdje je jučer došao u jednodnevni ekumenski pohod u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava.
Ako se ide u suprotnom smjeru, putem podjela, onda se dolazi do ratova i uništenja, naglasio je Franjo. “Gospodin nas pita da stalno budemo na putu zajedništva koji vodi k miru. Podjela, zapravo, otvoreno oponira Kristovoj želji, ali je i skandal u svijetu. Gospodin od nas traži jedinstvo.
Rastrgani svijet prevelikim podjelama pogađa prije svega najslabije”, kazao je Franjo u sjedištu Svjetskog saveza crkava te naglasio da je potrebno “izabrati logiku služenja i napredovati u praštanju”.
Nakon privatnog susreta s predsjednikom Švicarske Alainom Bersetom, papa je posjetio Svjetski savez crkav, a zatim se susreo s osmeročlanim korejskim izaslanstvom Svjetskog saveza crkava, od kojih je njih četvero iz Sjeverne, a četvero iz Južne Koreje. Papa je na putu do Ženeve pozdravio novinare u zrakoplovu i kazao kako je to “putovanje prema zajedništvu i sa željama zajedništva”.
Da bi se napredovalo u ekumenskom hodu, potrebno je raditi s gubitkom ne misleći da se brani samo interes vlastite zajednice koje su često vezane uz etničku pripadnost ili za učvršćene usmjerenosti kao što su konzervativci ili progresisti, kazao je Franjo i naglasio kako treba izabrati da se bude Gospodinov prije negoli desnice ili ljevice.
“Ekumenizam je velika tvrtka u gubicima, ali je riječ o evanđelističkom gubitku”, kazao je Franjo. Čovjek je biće u hodu.
Cijeli život je pozvan hoditi, stalno izlaziti iz mjesta na kojem se nalazi, od kada iziđe iz majčine utrobe, te kada prelazi iz jednog u drugo razdoblje života, od kada napusti roditeljski dom i do kada ode s ovoga zemaljskog postojanja, objašnjava Franjo i naglašava kako je hod metafora koja otkriva smisao ljudskog života.
Treba se brinuti i o onima s kojima se putuje, jer zajedno se hoda bolje. Hoditi zajedno iziskuje razgovor o sebi.
Zbog toga mnogi odustaju i preferiraju kućni mir. Odgovarajući na pitanje novinara o angažiranju većeg broja žena u Vatikanu, primjerice zašto jedna žena ne bi bila na čelu vatikanske banke IOR, papa Franjo je u šali odgovorio: “Pregovaramo s Christine Lagarde…”, šeficom Međunarodnog monetarnog fonda.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka