Menu

Crkva više neće štititi zločince!: Neka se s lice zemlje izbrišu odvratne radnje!

Crkva više neće štititi zločince!: Neka se s lice zemlje izbrišu odvratne radnje!
Monstruozno bi bilo i da je zabilježen samo jedan slučaj zlostavljanja maloljetnika u Crkvi, poručio je papa Franjo, najavivši da će se Crkva s ovim problemom suočiti s najvećom ozbiljnosti.
Dio je to nedjeljnog obraćanja pape Franje sudionicima sastanka predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta. Biskupi su tijekom četiri dana raspravljali o zaštiti maloljetnika u Crkvi, te su zatražili oprost za sve zlo učinjeno mladima. “Kucnuo je čas za odlučno suočavanje s fenomenom kako unutar tako i izvan Crkve”, papin je poziv za “brisanje tih odvratnih zločina s lica zemlje”.
Zlostavljanja se ne prijavljuju
– Ljutnja ljudi je opravdana jer su njihovo povjerenje iznevjerili nepošteni svećenici. Odzvanja jeka tihog krika malenih koja potresa srca. Mi moramo pažljivo slušati taj krik – kazao je Franjo, dodavši da je seksualno zlostavljanje maloljetnika fenomen koji je tijekom povijesti, nažalost, bio proširen u svim kulturama i društvima, ali zahvaljujući javnom mnijenju sada se s problemom koji se smatrao tabuom počelo i suočavati. Ni danas nije poznato koliko je on proširen jer, kako pokazuju i međunarodne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Interpola, Europola, mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika nisu prijavljeni. Papa je kazao kako najviše zlostavljanja ima unutar obitelji. Prema podacima UNICEF-a iz 2017. u 28 zemalja od deset djevojčica koje su doživjele seksualno zlostavljanje njih devet su bile žrtve osobe koju su poznavale ili koja je bila obiteljski prijatelj. Prema službenim podacima američke vlade, u SAD-u svake godine 700.000 djece doživi nasilja i maltretiranja. Nasilje se ne događa samo u obiteljskom domu, već i u školama, sportskim ustanovama, “pa nažalost i u crkvenim institucijama”, iznio je Franjo. Papa je otvorio pitanje organiziranog zlostavljanja djece pa je napomenuo da svake godine tri milijuna osoba odlazi na putovanja čiji su cilj seksualni odnosi s maloljetnicima. – Taj svjetski fenomen ne umanjuje monstruoznost djela. Fenomen neljudskosti na svjetskoj razini postaje još gori i skandalozniji kada se događa u Crkvi.
Svećenik koji bi trebao voditi duše prema spasenju, a pokorava se svojoj ljudskoj slabosti ili bolesti instrument je sotone. U zlostavljanjima mi vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Zato ne postoje opravdanja za zlostavljanja djece – kazao je Franjo. Istaknuo je da zlostavljač u svom činu pronalazi osjećaj snage i vlasti nad inferiornom nezaštićenom žrtvom koja je manipulirana. Crkva stoga, kaže Papa, treba slušati, štititi i liječiti žrtve, a da bi to učinila mora biti iznad ideoloških polemika i novinarskih politika koje često instrumentaliziraju dramu koju su proživjeli maleni. Papa drži kako je potrebno poduzeti mjere kako na međunarodnoj tako i na crkvenoj razini kako bi se iskorijenila ta brutalnost iz tijela čovječanstva. Crkva će i kroz svoje zakonodavstvo provesti ciljne mjere, a koncentrirane su u osam točaka koje je Papa obrazložio i naložio biskupskim konferencijama da ih provedu. Kao prvu mjeru papa Franjo iznosi zaštitu djece, kako bi se spriječilo da postanu žrtve psihološkog i fizičkog nasilja. Pritom ističe da obrambeni stav crkvenih krugova nije rješenje, već da treba mijenjati mentalitet.
Iz toga proizlazi druga mjera, ozbiljnost, a to znači da će Crkva provoditi sve potrebno kako bi se svaki počinitelj zločina predao vlastima. Crkva, kaže papa Franjo, nikada neće zatražiti da se prikrije ili zanemari ijedan slučaj. Treća mjera je pročišćavanje, odnosno želja za ispravljanjem vlastitih nedostataka, umjesto traženja alibija i optuživanja drugih. – Moramo naučiti optuživati sami sebe – kazao je Franjo i kao četvrtu mjeru naznačio obrazovanje. Od izbora do obrazovanja kandidata za svećeništvo potrebni su jasni kriteriji, pa je Franjo citirao encikliku Sacerdotalis caelibatus Pavla VI. U petoj mjeri papa Franjo je naznačio što trebaju činiti biskupske konferencije. Nijedan slučaj zlostavljanja ne smije biti prikriven i podcijenjen, jer skrivanje zločina favorizira širenje zla i dolazi do još većeg skandala.
Kao šestu mjeru Franjo spominje potporu koju Crkva mora ponuditi žrtvama seksualnog zlostavljanja. Kao sedmu mjeru papa Franjo je pozvao na zaštitu maloljetnika u digitalnom svijetu, pozvao je vlasti na donošenje mjera za limitiranje internetskih stranica koje prijete dostojanstvu muškaraca, žena, a osobito djece. Osmom mjerom želi se zaustaviti industrija zlostavljanja pa papa poziva međunarodne organizacije da pripreme zakonski okvir kojim bi se zaštitilo maloljetnike od seksualnog zlostavljanja u turizmu, a zločince bi se progonilo.
Žrtve očekivale više od skupa
Nakon govora sudionicima skupa, papa Franjo je s prozora Apostolske palače izrekao molitvu Angelus i prisutne na trgu Svetog Petra obavijestio o radu biskupa kako bi se zaštitilo maloljetnike u Crkvi. Dodao je kako u svijetu ima šest milijuna maloljetnih žrtava seksualnog zlostavljanja, te naglasio kako žele poduzeti sve potrebne mjere da se ti zločini ne ponove. Sveta Stolica, organizacijski odbor skupa i biskupske konferencije trebaju definirati seriju reformi.
Udruge žrtava su, međutim, očekivale kako će na četverodnevnom sastanku biti donesene konačne mjere, a ne natuknice za raspravu. Na Trgu svetog Petra glasnogovornik udruge žrtava Peter Isely stoga je izrazio razočaranje i ljutnju. – U Papinom tekstu nema nijedne konkretne mjere, samo riječi. Ponovljeno je da se Crkva propituje što učiniti, a to radi već dvadeset godina – kazao je Isely. Ovaj skup svakako je bio korak naprijed u suočavanju s pitanjem svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, ali su žrtve svećenika pedofila očekivale oštrije i konačne mjere protiv zlostavljača.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka