Menu

Velika pošiljka oružja za sirijske pobunjenike stigla i iz Hrvatske, CIA pomagala!

Velika pošiljka oružja za sirijske pobunjenike stigla i iz Hrvatske, CIA pomagala!

Uz pomoć CIA-e, arapske vlade i Turska jako su povećale svoju vojnu pomoć sirijskim oporbenim borcima, piše The New York Times navodeći da je velika nabava oružja došla iz Hrvatske.

Zabilježeno je više od 160 letova jordanskih, saudijskih i katarskih vojnih transportnih zrakoplova, piše list pozivajući se na podatke o zračnom prometu, intervjue s dužnosnicima u nekoliko zemalja i izjave pobunjeničkih zapovjednika. Oni su najviše slijetali u zračnu luku Esenboga nedaleko od Ankare, ali također i na druge turske i jordanske aerodrome.

'Iz ureda na tajnim lokacijama, američki obavještajci su pomagali arapskim vladama pri kupnji oružja, uključujući veliku nabavu iz Hrvatske, i povjeravali su pobunjeničkim zapovjednicima i skupinama da odrede tko treba dobiti oružje', navodi Times pozivajući se na američke dužnosnike koji su željeli ostati anonimni.

Dodaje da je CIA odbila komentirati te pošiljke i svoju ulogu u njima. Hugh Griffiths sa stockholmskog Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja,koji prati nedopuštene transfere oružja, rekao je za novine da je na taj način prevezeno oko 3.500 tona vojne opreme.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka