Menu

Od izbjeglica iz BiH preko pizze do milijuna u Velikoj Britaniji

Od izbjeglica iz BiH preko pizze do milijuna u Velikoj Britaniji

Adnan Međedović i Edin Bašić, koji su došli u Veliku Britaniju kao izbjeglice iz BiH, mogli bi zaraditi milijune ukoliko se odluče da prodaju svoju kompaniju za dostavu pizze "Firezza", koju su zajednički osnovali.

Kada su došli u Veliku Britaniju, jedva da su govorili engleski, ali su se borili, u međuvremenu zaposlili u restoranima poput "Starbucks", da bi se 2001. godine odlučili da i sami krenu u ugostiteljski posao.

Inače, neobičan naziv njihovog poslovnog poduhvata "Firezza" zapravo potiče od dvije riječi "fire" (vatra) i pizza. Vremenom, posao je napredovao i za nekoliko godina imali su svoje prodajne prostore na 11 lokacija, uključujući Chiswick, Notting Hill, Ealing. Danas je njihova kompanija veoma respektabilna i ako dođe do prodaje mogli bi postati milijuneri.

Inače, specijalnost tvrtke je tradicionalna talijanska pizza, koja se pravi po napolitanskom receptu, a prodaje se na metar, što je specifičnost i razlog zašto je "Firezza" toliko popularna. Zapravo, "Firezza" na neki način popunjava jaz između restorana poput "Pizza Express" i poznatog "Domino's", zbog čega su i uspjeli da nađu svoje mjesto na tržištu.

Inače, njihova pizza je prava talijanska, što znači izuzetno tanka, a sve sastojke nabavljaju direktno iz Italije. Tako recimo, Buffalo mozzarella sir im se doprema direktno iz Italije jednom tjedno, a najpopularnije pizze su Bufalina i Capricciosa.

Inače, njih dvojica su bila na završnoj godini arhitekture i inženjeringa, kada su morali da napuste BiH. Danas, njih dvojica su vlasnici 54 posto cijelog holdinga. Kompanija trenutno ima profit od milion funti godišnje, a godišnji obrt iznosi oko 4,2 miliona funti.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka