Menu

SAD ozbiljno shvaća prijetnje, Pjongjang poručio da će ojačati nuklearni arsenal

SAD ozbiljno shvaća prijetnje, Pjongjang poručio da će ojačati nuklearni arsenal

Bijela kuća je priopćila da ozbiljno shvaća ratne prijetnje koje je izrekla Sjeverna Koreja, ali se istovremeno primjećuje da Pjongjang ima povijest ratobornih izjava.

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila da je Korejski poluotok ušao u ratno stanje, zaprijetivši da će srušiti jedan tvornički kompleks koji se nalazi na granici s Južnom Korejom i predstavlja simbol dosadašnje suradnje dvije države.

- Vidjeli smo izvještaje o novim, nekonstruktivnim priopćenjima iz Sjeverne Koreje. Ozbiljno ih shvaćamo i blisko surađujemo po tom pitanju s našim saveznicima u Južnoj Koreji - izjavila je sinoć glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Caitlin Hayden.

Ona je dodala da nova izjava iz Pjongjanga samo prati dosadašnju matricu ratobornih izjava, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja je priopćila da će se prema južnom susjedu ponašati u skladu s pravilima ratnog stanja, i da će odgovoriti na svaku provokaciju SAD-a i Južne Koreje, bez upozorenja.

Bijela kuća navodi da je vlada SAD odlučna i da ima mogućnosti da zaštiti sebe i sve svoje saveznike i interese u regiji, ako to bude potrebno.


Sjeverna Koreja poručila je danas kako će ojačati svoj nuklearni arsenal, ističući da adut koji ima u atomskom oružju nikada neće zamijeniti za međunarodnu pomoć.

Novinska agencija KCNA izvijestila je da je na današnjem sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, kojom predsjedava lider Kim Jong-un, odlučeno da se nuklearno oružje koje ova zemlja posjeduje "treba učvrsti zakonom".

Nuklearne oružane snage "trebaju biti proširene i ojačane kvalitativno i kvantitativno dok se ne uspostavi denuklearizacija svijeta", navedeno je u izvještaju, prenijela je agencija AFP.

Pjongjang je, pored toga, odlučio razviti laki vodeni reaktor u sklopu civilne nuklearne industrije kako bi se smanjila nestašica struje.

Tenzije na Korejskom poluotoku značajno su se pojačale otkako su UN uveli strože sankcije Pjongjangu zbog nuklearnih i raketnih proba, a Washington i Seul započeli zajedničke vojne vježbe u toj oblasti.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka