Menu

Tesla po prvi puta u plusu

Tesla po prvi puta u plusu

Tesla Motors poznat je po sportskoj jurilici Tesli Roadsteru i sada po Modelu S, porodičnom vozilu z najgornje klase, ali ne i po uspješnom poslovanju.

Od 2010. kada su prvi puta izašli na burzu (pa su samim time i dužni javno objavljivati financijska izviješća), Tesli je ovo prvo tromjesečje koje završava u pozitivi. Usporedbe radi, zadnji kvartal prošle godine završili su sa 75 milijuna dolara minusa.

Na dobre vijest tržište je reagiralo skokom cijene dionica za 20%, iako kompletni izvještaj s točnim podacima o zaradi tek treba stići.

Razlog povoljnom poslovanju je nešto bolja prodaja automobila od očekivane – ukupno ih je prodano 4.750, a ranije projekcije su govorile o samo 4.500 komada. Iako su ovo dobre vijesti za Teslu, sami rezultati govore koliko je maleno tržište električnih automobila, čak i u SAD-u, najvećem automobilskom tržištu na svijetu.

Zanimljivost u kvartalnom izvještaju je i podatak da se posve odustaje od Modela S s malom baterijom (40 kWh), te će oni koji su kupili ovu verziju vozila (navodno ispod 4% kupaca), dobiti bateriju od 60 kWh, ali softverski ograničenu na 40 kWh. Doplatom će se moći (posve softverski, naravno), „nadograditi“ na 60 kWh bateriju.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka