Menu

Pogledajte gdje su bura i snijeg zatvorili promet

Pogledajte gdje su bura i snijeg zatvorili promet
Slab snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, pa se vozačima savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, navodi se u izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) od 7.20 sati

Za sav promet zatvorene su državne ceste: DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (zbog bure) i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (zbog snježne vijavice).

Samo za osobna vozila otvoreni su: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina- DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3) i Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog opasnosti od divljači (srne) na zagrebačkoj obilaznici (A3) kod motela Plitvice u smjeru istoka pzivamo vozače na oprez!

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnim prijelazima: Bregana (kolona je duga oko 3 km), Pasjak i Macelj.

S obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet prema graničnim prijelazima, osobito s BiH na ulazu te Slovenijom na izlazu iz HR, HAK upozorava i na povremeno dulja čekanja.  

U prekidu su: trajektna linija Sumartin-Makarska i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.

BIH

Stanje na cestama 19. 04.2017. u 08 : 30 sati

U toku je čišćenje snijega na području Bogatića (M-18 Sarajevo-Trnovo), zbog čega je saobraćaj trenutno obustavljen.

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u tunelu Oštri (Butile-Jošanica) saobraćaj je otežan i odvija se usporeno.

U toku je i uviđaj saobraćajne nezgode koja se dogodila na M-1.8 Tuzla-Srebrenik, u mjestu Klisura, pa je saobraćanje i na ovom lokalitetu otežano i odvija se uz naizmjenično propuštanje vozila.

Zbog snijega, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm, a na putnom pravcu Glamoč-Mlinište i preko 5 cm. Na ovom području dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Iako je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15.04., apelujemo na vozače da na put ne kreću bez iste. To se posebno odnosi na vozače teretnih vozila sa prikolicom i šlepere. Prilagodite vožnju trenutnom stanju i uslovima na putu. Upozoravamo i na dosta slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolovoz, kao i na odrone kamenja na kolovoz.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Vogošća izvode se radovi na redovnom održavanju tako da se, tokom dana, formiraju duže kolone vozila u oba smijera.

Izdvajamo i autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Žepče-Maglaj i M-14.1 Brčko-Bijeljina.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

I dalje traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka