Menu

METEOROLOZI OPET UPOZORILI: Ljeto će biti nepodnošljivo, jedno od najvrućih ikada – teže od paklenih dana bit će samo sparne, tropske noći

METEOROLOZI UPOZORILI: Ljeto će biti nepodnošljivo, jedno od najvrućih ikada – teže od paklenih dana bit će samo sparne, tropske noći

Južna Europa doživjet će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, prognoziraju meteorolozi.

Naime, već prije početka lipnja zapadno Sredozemlje bit će vrlo toplo, a ta će se toplina zatim proširiti i na Balkanski poluotok te Euroaziju. Taj je dio Europe u najvećoj opasnosti od dugotrajnih toplinskih valova, a povećan je rizik od požara.

U Hrvatskoj se u srpnju i kolovozu očekuje očekuje nekoliko valova vrućine koji bi mogli potrajati i više od tjedan dana. Očekuje se da će pasti neki temperaturni rekordi, a neće pomoći niti manjak oborina, posebno na Jadranu.

Noći će biti posebno teške

Meteorologija RTL-a Dunja Mazzocco Drvar upozorila je kako nas čeka dugo, vruće, zagušljivo i suho ljeto.

 

Danju ćemo se kuhati, ali ni noću neće biti lakše. U tropskim noćima temperatura se ne spušta ispod 24 stupnja. U Zagrebu su se takve vrućine počele pojavljivati u ovome tisućljeću, a takva jedna dogodila se i usprnju 2010. te jednom u 2015. godini.

Na obali su takve noći mnogo češće, pa se tako posljednjih godina povećao njihov broj. U Splitu je 2012. bilo čak 55 tropskih noći.

‘Spavat ćemo po balkonima’

Jasno je da prognoze za ovo ljeto upućuju na to da nas opet čeka barem pedesetak noći u kojima će se spavati po terasama i balkonima’, kaže meteorologinja.

I poznati meteorolog Zoran Vakula najavio je vrlo toplo ljeto.

‘Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od lipnja do kolovoza, a i za svaki od tih mjeseci. I to za cijelu Hrvatsku. Ne vjerujem da bi se ijedan ozbiljan znanstvenik usudio toliko unaprijed najavljivati toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje.

Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih valova. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu oborina može se ‘sramežljivije’ prognozirati da je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za manjak oborina u odnosu na klimatološki prosjek’, rekao je Vakula za 24sata.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka