Menu

Kritično u Metkoviću: Poplavljene kuće, na desnoj strani obale Neretve dijele se pijesak i vreće

Kritično u Metkoviću: Poplavljene kuće, na desnoj strani obale Neretve dijele se pijesak i vreće

Zbog porasta vodostaja Neretve danas kasno popodne održana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja grada Metkovića na kojoj su predstavnici Hrvatskih voda izvjestili da je vodostaj Neretve na 349 cm, a protok 2100 m/s.


"Hrvatske vode predviđaju da će ovakav vodostaj potrajati otprilike 12 sati. S obzirom da Norin ne može utjecati u Neretvu razina vode na desnoj strani grada u stalnom je porastu. Do sada je više od 15 kuća poplavljeno, a u neposrednoj opasnosti je još oko 60 kuća u Zagrebačkoj ulici, Ulici Matije Gupca, Ulici neretvanskih gusara i Ulici Put Vida. Djelatnici JVP ispumpavaju vodu na više lokacija. Pijesak i vreće distribuiraju se na sljedeće lokacije: Zagrebačka ulica (3 punkta), Ulica Matije Gupca (1 punkt), Ulica neretvanskih gusara (1 punkt). Pijesak i vreće distribuiraju se i u krugu komunalnih poduzeća i JVP. Prema potrebama i stanju na terenu broj punktova će se povećavati. Zatvoren je promet na ŽC 6218 (Metković – Prud)", stoji u priopćenju Stožera u kojem se dodaje da je zbog otežanog i djelomično onemogućenog prometa Zagrebačkom ulicom, za prometovanje je otvorena Ulica Zrinskih i Frankopana.
 
Kritično u Čičkoj Poljani
 
Zbog spajanja Save i Kupe, te izlijevanja u Odru došlo je do vraćanja vode iz smjera Veleševca prema Čičkoj Poljani. Ugrožene su kuće. Aktivirana su sva vatrogasna društva Grada Velike Gorice koja rade na gradnji zečjih nasipa i obrani kuća, objavila je gorica.hr
 
" Od jutra se prati stanje na terenu i Hrvatske vode su obaviještene, ali su s gradnjom zečjeg nasipa na potezu Veleševec – oteretni kanal počeli prekasno. Na kraju su odustali" izjavio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice Stjepan Kos za Goricu. Tijekom dana je u Čičkoj Poljani bilo aktivirano 9 društava, a sada je na terenu svih 28 vatrogasnih društava s područja Velike Gorice koji rade na obrani kuća.
 
 
U Sisku drugi vodni val
 
U Sisku su i dalje svi napori usmjereni na sprovođenje vodenog vala što bezbolnije. Najviše problema ipak zadaju zaobalne vode.
 
Zamjenik gradonačelnika Siska i Agan Velić rekao je kako su obišliu najteže pogođena područaja kod Žabnog. Naglasio je kako se pojačava obrana na kritičnim mjestima te da najviše problema rade zaobalne vode. Ipak nada se mirnoj noći...
 
"Jedno vrijeme dok se vode budu naguravale i ovdje može doći do malog porasta Odre koja bi napravila dodatan pritisak. To će potrajati jedno vrijeme. Tamo smo učvrstili sva najniža područja i kritične točke. Pratit ćemo situaciju, reagirati, ali nadam se da neće doći do neke veće ugroze."
 
Na sisačko područje stigao je tijekom dana drugi vodni val, onaj rijeke Kupe. Zamjenik gradonačelnika Siska Agan Velić vjeruje da će ga Sava moći prihvatiti bez prelijevanja preko nasipa.

"Poduzeli smo sve što smo mogli, podignuli smo zečje nasipe, osigurali kuće i objekte, ono gdje je najniže i najugroženije. Na terenu su naše gotove snage", poručio je Velić.

Obilne oborine proteklih dana na području Krapinsko-zagorske županije uzrokovale su brojna klizišta. Za područje grada Klanjca proglašena je danas elementarna nepogoda.

"Budući da je tamo zaista došlo do velikih oštećenja, uopće do zapravo teškog odvijanja normalnog života, očekujem od ostalih jedinica lokalne samouprave da procijene štete i iziskuju li ti iznosi proglašenje elementarne nepogode", istaknula je krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak.

Noć protekla mirno

Tijekom noći nije bilo dojava o eventualno probijenim linijama obrane od poplava. Mirno je prošla noć i na najkritičnijem, sisačkom području.

I dalje se bilježi porast vodostaja rijeke Save u Crncu, tako da je sada dosegao 761 centimetar, rekao je Media servisu Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

"Riječ je sada već o jako sporom porastu tako da možemo čak razmišljati o tome da ne bi trebao prijeći 770 centimetara i da vodostaji u Crncu, koji se odnose na područje grada Siska, ne bi trebali ni ući u izvanredne mjere obrane od poplava", izvijestio je Đuroković kojeg raduje da je konačno počela opadati i rijeka Kupa na području Jamničke Kiselice.

"Iako i nadalje, što se tiče grada Siska, rijeka Kupa će biti u porastu. Također, rijeka Una je prešla granicu od plus 340 centimetara odnosno dosegla je vrijednosti od 345 centimetara kada se uspostavljaju i redovne mjere obrane od poplava.", naglašava Đuroković i dodaje kako će porast Une utjecati na stanje vodostaja u Jasenovcu koji sada iznosi 850 centimetara i gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Osigurani autobusi za eventualnu evakuaciju

Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Gradonačelnik Dinko Pintarić jučer se hitno sastao s članovima Stožera zaštite i spašavanja: zamjenikom gradonačelnika i načelnikom Stožera Aganom Velićem, te članovima Miroslavom Golubom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska, Zlatkom Kišom, voditeljem Odsjeka za održavanje Grada Siska, Miroslavom Mesićem, direktorom Komunalca Sisak i Zdravkom Perkovićem, direktorom Sisačkog vodovoda.

Oni su ga obavijestili kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, a sve su službe na terenu. Operativni tim Stožera zaštite i spašavanja provodi sve potrebne mjere za obranu od poplava stanovništva s ugroženog područja. U koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama, jučer su na najugroženije lokacije poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima radili su se zečji nasipi. Auto promet Sisak je osigurao autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a pripremljen je i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja. Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osiguralo je pokrivače, hranu i piće.

"Iz centralnog skladišta je otpremljeno 100 kreveta, 100 pokrivača i 768 litara pitke vode u bocama. Pomoć je namijenjena stanovnicima sela u okolici Siska", priopćili su iz Crvenog križa.

U općini Dubrava nedaleko Vrbovca, zbog izlijevanja rijeke Česme, pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanju. Poplavljeno je 270 hektara ribnjaka na tom području. Raste i vodostaj Neretve od Mostara do Metkovića.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka