Menu

'Ne možemo znati što s oružjem čine zemlje u koje smo ga izvezli'

'Ne možemo znati što s oružjem čine zemlje u koje smo ga izvezli'

Predsjednik Ivo Josipović očekuje da će sutrašnji skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu protiv ćirilice u Vukovaru biti održan u granicama zakona kao svaki javni skup.

- Očekujem da građani koji će doći na taj javni skup poštuju zakon, ništa više i ništa manje od toga - odgovorio je Josipović novinarima nakon “Kave s predsjednikom”. A za medijski najavljene “interventne skupine” protiv ćirilice iz Zadra rekao je kako ne zna o čemu je riječ, niti to može komentirati, te je ponovio da i oni koji namjeravaju javno prosvjedovati moraju poštivati zakone.

U povodu medijskih napisa o službeno objavljenim podacima Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini oružjem, prema kojima je Hrvatska lani u prosincu Jordanu prodala 233 tone oružja za gotovo 6,5 milijuna USD, predsjednik je novinarima odgovorio:

- Naravno da ja znam za sve legalne transfere oružja i bilo čega što se tiče Oružanih snaga. Još jednom moram potvrditi ono što je već rečeno, Hrvatska nije izvozila oružje Siriji, a što zemlje gdje mi, i neki drugi, izvozimo oružje, čine dalje s tim, to na žalost nemožemo kontrolirati.

Predsjednik Josipović je upit o 763.814 “nestalih” s popisa birača iskoristio da čestita ministru uprave Arsenu Bauku na dobro odrađenom poslu sređivanja popisa.

O socijalnim mjerama koje je predlagao, predsjednik je rekao:

- Naravno da pregovaram s Vladom i s pojedinim ministrima, s nekima službeno, s nekima i izvan toga. Dakle, o tomu se razgovara, ali moji prijedlozi mjera nisu nikakva direktiva Vladi. Vlada je sada povukla jedan zanimljiv potez vezano za otpis kamata. hrvatska je socijalna država i ja podsjećam vladu da to u praksi i ostvari - rekao je predsjednik.

Vezano za informacije kako i Hrvata ima u istrazi vezanoj za poslovanje offshore kompanija, predsjednik je odgovorio kako tek treba vidjeti o čemu je riječ, jer nije svaka offshore kompanija sama po sebi kriminal. Tek kad naša porezna uprava i druga nadležna tijela dobiju popis istražit će se je li riječ o kakvoj nelegalnoj raboti.

Na "Kavi s predsjednikom" bili su KUD Juraj Lončarić iz Hrženice, Hrvatski športsko ribolovni savez, DVD Kerestinec iz Svete Nedelje, Dječji vrtić Čakovec - Montessori skupine Perlice, treći razred komercijalnog usmjerenja Trgovačke škole Zagreb i sedmi razredi osnovne škole Grabrik iz Karlovca.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka