Menu

Najčešće greške vezane za večeru

Najčešće greške vezane za večeru

Dok doručkujete i ručate uglavnom sami ili u pokretu, večera je obrok koji ćete češće pojesti u društvu. To znači da večeru prate neke društvene konvencije, obiteljske navike, osjećaj iscrpljenosti koji se pripisuje gladi i drugi faktori koji mogu omesti idealnu priliku da jedete zdravu i laganu hranu.

Nutricionisti dr. Lawrence J. Cheskin, ravnatelj Johns Hopkins Weight Management Centera, i Melissa Lanz donose savjete za izbjegavanje najvećih pogrešaka vezanih za večeru.

1. Najobilniji obrok u danu

Dr. Cheskin objašnjava da su nam kalorije potrebnije ranije, kad trebamo više energije. Obično se preporučuje da za večeru konzumiramo između 450 i 625 kalorija, a ovaj savjet se temelji na dnevnom unosu između 1.800 i 2.300 kalorija dnevno za žene i između 2.000 i 2.500 kalorija za muškarce. No, neki nutricionisti i stručnjaci misle da večera može imati i manje kalorija, samo 20 do 25 posto dnevnih kalorija.

'Nutricionistički, večera treba biti lagana i sadržavati manje od 500 kalorija', kaže Lanz. 'Nažalost, većini Amerikanaca večera je glavni obrok', dodala je.

2. Stavljate lonce na stol

'To dovodi do prejedanja. Stavite umjerenu količinu hrane na tanjur i pričekajte barem 10 minuta prije nego krenete po repete. Često skretanje razgovora poslije večere može smanjiti količinu hrane u drugom tanjuru', kaže Lanz.

3. Jedete gledajući TV

Mnogi ne večeraju za stolom nego na kauču. A gledanje u TV ili surfanje na internetu dovodi do pretrpavanja. Za vrijeme večere se morate koncentrirati na hranu i osobe za stolom.

4. Sol na stolu

Prerađena hrana, uključujući i kruh, ionako je puna natrija, tako da hranu nema potrebe dodatno soliti. Umjesto soli, na stol poslažite razne začine. 'Umjesto soli uživajte u aromama svježega crnog papra i sušenog bilja. Pospite jelo suhim origanom ili majčinom dušicom, pa će jelo imati dobar okus i bez dodatne soli', kaže Lanz.

5. Ne kuhate

Naručujete dostavu, jedete brzu hranu, pekarske proizvode ili idete u restoran? 'Ovako nemojte večerati više od jednom tjedno', savjetuje dr. Cheskin. Ovakva hrana ima više kalorija, skrivene soli, masti i šećera.

6. Desert

Večeru ne možete zamisliti bez deserta? Umjesto slatkiša pojedite voće. Osim što deblja, šećer ometa i miran san.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka