Menu

Tisuće prosvjedovale protiv ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj

Tisuće prosvjedovale protiv ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj

Prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj organizirao je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Nakon što je na skupu pročitano priopćenje puštena je himna, a potom je odana počast 'svima u hrvatskoj povijesti koji su položili život na oltar domovine, a posebno se prisjetili svih palih hrvatskih branitelja'.

Pater Ante Perković, vukovarski franjevac blagoslovio je skup. 'Njegovat ćemo i izgrađivati Vukovar onakav kakav su željeli oni koji su za njega dali svoju ljubav', rekao je pater Perković. 'Nitko nema protiv ćirilice ništa, to je bogatstvo čovjekova izražavanja i kreativnosti, ali u ovom trenutku ćirilica nije znak baštine, nego nastavka agresije i osvajanja ovih prostora', rekao je pater. Sudionici su s paterom izmolili 'Oče naš' i 'Zdravo Marijo'.

Na skupu je pjevao i pjevač Marko Perković Thompson.

Okupljenima na skupu obratio se predsjednik stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. 'Došli smo u miru, da na miran i demokratski način dođemo do rješenja. Pokažimo da možemo biti dostojanstveni i jako glasni', rekao je Josić.

Na spomen imena premijera Zorana Milanovića sa pozornice, iz publike su se začuli glasni zvižduci.

Organizatori su pustili izvješća novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara 1991. godine.

'Nećemo raditi više nikakve prosvjede. Ostavljamo Vladi da napravi prvi korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče, pozvat ćemo sve naše prijatelje da dođu i nećemo dozvoliti da se ploče postave', rekao je Josić te prosvjednike u 13:35 pozvao da se mirno raziđu.

>> 'Važno je da skup bude čist od šovinističkih ispada'

Na skup su stigle tisuće prosvjednika iz cijele zemlje. 'Vlakom mira' jutros oko 10 sati stigli su prosvjednici iz Vukovara, a organiziran je i autobusni prijevoz kojim su stigli prosvjednici iz drugih dijelova zemlje. Okupljanje na Trgu bana Jelačića počelo je već oko 10 sati.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka