Menu

´Lov´ na teroriste: Američki tajni rat u Africi

´Lov´ na teroriste: Američki tajni rat u Africi

SAD su rasporedile 1.500 vojnika u oblasti Sahel i subsaharske regijama, a o tome se vrlo malo zna, dok stručnjaci upozoravaju na krajnje nejasnu strategiju.

Naime, malo poznati američki rat protiv terorista u Africi je postao iznimno opasan, jer SAD tamo šalju sve veći broj vojnika, iako se zna da je riječ o regijama gdje vladaju bezakonje i kaos. Između ostalih zemalja, američki vojnici se nalaze iu dijelovima Nigera, koji su izuzetno opasni, a gdje su samo prošle sedmice poginula četiri američka specijalca.

Ono što je nejasno jeste zašto skoro da nije bilo javne rasprave o slanju vojnika u ove regione, a samoj stvari dužnosnici u Washingtonu ne pridaju veliku pozornost. Broj vojnika raspoređen u Sahelu i ostalim regijama je dosegao 1.500, što je daleko više od službene brojke američkih vojnika u Siriji, bar kada je riječ o brojkama koje je Pentagon objavio.

Najveći problem ove “afričke misije” jeste nejasna strategije, jer se ne zna što američki vojnici tamo zapravo rade.

“Ovdje ne pričamo o tome da li je riječ o dobroj politici ili lošoj politici. Ovdje je najveći problem što nema politike niti strategije, već samo inercija”, kaže Michael Surkin, bivši analitičar CIA.

Poznat po ovoj misiji je da je središnji fokus misije Niger, koji predstavlja magnet za džihadiste. Prema podacima iz lipnja, broj američkih vojnika samo u Nigeru je iznosio 645, dok ih sada ima već 800. Riječ je o pripadnicima “zelenih beretki”, američkih foka i ostalih specijalaca. O tome koliko je povećan broj vojnika u afričkoj misiji govori podatak da je za mandata Baracka Obame bilo svega 100 vojnika u Nigeru.

“Ovaj trend povećanja vojnika govori o povećanoj potrebi da se pomogne afričkim zemljama, posebno Nigeru, gdje je raspoređen najveći broj vojnika”, kaže Surkin.

Uz Niger, broj američkih vojnika povećan je iu drugim zemljama regije. Naime, u Kamerunu se nalazi 285 vojnika, dok je u Demokratskoj Republici Kongo njih najmanje 410. Određeni broj vojnika raspoređen je iu Ugandi, Južnom Sudanu te Srednjoafričkoj Republici. Američke obavještajne službe upozorile su da je prijetnja od islamskih militanata sve prisutnija posljednjih mjeseci, i to u regiji koji se proteže od Malija prema Južnom Sudanu i Ugandi.

“U sjevernoj i zapadnoj Africi su prisutni militanti, kao iu zemljama Magreba. Tijekom 2016. godine došlo je do eskalacije napada na strance, i tada su zabilježena dva veća napada, u Burkini Faso i Obali Bjelokosti”, izjavio je Dan Koats, direktor Državne obavještajne službe (DNI), koji je dodao da su se početkom ove godine islamisti povezali sa svojim saveznicima i organizirali novu džihadistički grupu.

“Povećali su broj akcija i ubrzali proces zapošljavanja novih članova”, kazao je Koats.

Operacije na cjedilu

Afrička misija se našla u središtu pozornosti nakon prošlotjednog napada, odnosno zasjede u kojoj su stradala četiri američka vojnika. Katastrofalno je da napad nije dobio pozornost javnosti kao napad na Irak ili Afganistan. Stručnjaci su uvjereni da su brojni visoki položaji u Washingtonu (u State Departmentu i Ministarstvu obrane), koji su trenutno upražnjeni, zapravo operacije poput “afričke misije” ostavili na cjedilu, prepuštene same sebi.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka