Menu

'Ušla sam u dvorište i ugledala krv. Psi su mi pojeli 80 ovaca'

'Ušla sam u dvorište i ugledala krv. Psi su mi pojeli 80 ovaca'

Ovo je već četvrti put u dva i pol mjeseca. Imala sam oko 120 ovaca i nakon napada ostalo mi je 40-ak. I one su napadnute danas. Nekoliko su ubili, a ostale su grizli. Sve njih ću morati eutanazirati i više neću imati ovaca, kroz suze nam priča Marija Popović (32) iz Svete Helene.

Već godinama muku muči s čoporom pasa lutalica koji teroriziraju njene ovce. Kaže kako se radi o čoporu od 12 pasa koji se kriju po šumi i nemaju vlasnika.

- Ti psi se hrane lovom. Očito na mom imanju, iako mi pričaju ljudi da je znalo biti i zaklane divljači u šumi. Ja ne znam više kome bih se obratila. Razgovarala sam i s gradonačelnikom, koji je rekao da će srediti stvari, ali nije - očajna je Marija, koja smatra da grad snosi veliku odgovornost.

- Grad je odgovoran za te pse i trebao bi ih stavljati u azil. No oni to ne žele. Treba plaćati azil. Pozivam ih onda da to srede na neki drugi način - kaže Marija, koja se nakon posljednjeg, današnjeg napada, više neće baviti ovčarstvom.

U kratkom roku ostala je bez gotovo 80 posto stada i najviše je boli to što se svi ponašaju kao da to uopće nije velika stvar.

- Ovo je moj kruh, mojih roditelja i mog sina. Svi živimo od toga. Trudite se, radite i onda ostanete bez svega. Meni je pozlilo kad sam vidjela krv, vunu i mrtve ovce bez glave i s razderanim trbuhom - kaže Marija suznih očiju.

Rješenje za pse nisu ni lovci jer nemaju ovlasti odstrijeliti divlje pse. Osim ako šire zarazu, ali i tad im treba dozvola nadležnog ministarstva.     

Susjedov pas je zalajao, a ovca je od šoka uginula     

Marija nam priča kako se njen sumještanin jednom šetao kraj njenog zemljišta sa svojim psom tornjakom. Pas je bio miran jer je domaći i nije dirao ovce. No u jednom trenutku je zalajao, a njena ovca je istog trenutka dobila srčani udar. Toliko su te ovce istraumatizirli divlji psi da se boje čak i običnog laveža.     

Psi ih divljači rastrgali

Psi su danas ponovno napali ovce. Jednu su htjeli izvući iz štaglja, ali nisu uspjeli. Marija kaže kako joj pozli kad vidi mrtve ovce.     

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka