Menu

Korištenje prirodne energije: Nikola sam proizvodi svoju struju, a dosjetio se i kako se riješiti viška te uštedjeti na gorivu

Korištenje prirodne energije: Nikola sam proizvodi svoju struju, a dosjetio se i kako se riješiti viška te uštedjeti na gorivu

Pretvaranjem sunčeve u električnu energiju, uz pomoć mikrosolara, Most želi stati na kraj energetskom siromaštvu Hrvata. Predlažu novi zakon o samoopskrbi električnom energijom, prema kojem bi se proizvodnja i potrošnja obračunavala jednom na godinu, a građani bi plaćali samo razliku.

 Gospodin Nikola Radić svoju električnu energiju proizvodi sam. I tako već devet godina. ''To ne znači da ne morate surađivati sa sistemom, ali ipak osjećate se drukčije'', kaže Radić.

Iako proizvede struju više od svojih potreba - kako je potrošiti, brzo se dosjetio. ''Da bi bilo dobro konvertirati jedan automobil benzinac na strujni pogon, automobil se puni na sunce i ja se vozim praktički besplatno'', objašnjava Radić.

Besplatnu energiju posljednjih pet godina "crpi" i zgrada Primorsko-goranske županije. ''Koristimo električnu energiju za svoje potrebe, a isto tako uprihodimo od prodaje energije 3000 kuna mjesečno'', rekao je Robert Matić iz PGŽ.

Uštedama i zaradi građana nadaju se predstavnici Mosta. Ugradnjom mikrosolara žele riješiti problem energetskog siromaštva.

''Milijardu i pol kuna godišnje kroz račune za električnu energiju daju za vjetroelektrane, a da nemaju od toga ništa'', rekao je Ante Čikotić iz Mosta.

 

Od novog bi zakona, uvjeravaju, profitirali svi. ''Zakon može pomoći i siromašnim obiteljima ne samo da im se plate drva za ogrjev nego da cijele godine proizvode pa će im potrošnja biti manja, ali taj zakon može pomoći svim građanima'', istaknuo je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Na korištenje obnovljivih izvora energije građane, novom uredbom, potiče i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. ''Uredbom je definiran i poseban postupak za kućanstva koja žele ostvariti vlastitu proizvodnju električne energije čime se želi potaknuti kućanstva na vlastitu proizvodnju'', priopćeno je iz ministarstva zaštite okoliša.

Jer sunca, vjetra i ostalih resursa za korištenje prirodne energije u Hrvatskoj ne nedostaje.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka