Menu

Rimac: Za posao s Porscheom pregovarao sam 3 godine, a kraj Zagreba gradit ćemo tvornicu

Rimac: Za posao s Porscheom pregovarao sam 3 godine, a kraj Zagreba gradit ćemo tvornicu

Nakon vijesti koja je poput munje obišla svijet, a u kojoj stoji kako je u Rimac Automobile i Greyp Bikes uložio i jedan Porsche AG Mate Rimac, osnivač uspješnih tehnoloških tvrtki poznatih i po električnim superautomobilima Concept_One i C_Two dao je za Večernji list ekskluzivni intervju.

 

Kako je uopće došlo do suradnje u kojoj je Porsche preuzeo deset posto udjela u tvrtkama?
O ulaganju se pregovara već gotovo tri godine. Razlozi iza toga su brojni, uz administrative i due diligence, ali treba spomenuti i to da Porsche nema praksu investiranja u druge tvrtke. Osim dvije investicije u softver start-up tvrtke, ulaganje u Rimac Automobile je veliki korak i za njih i za nas. O samom procesu ću možda moći govoriti jednog dana, ali ne danas, jer je uključivalo i tehničke suradnje o kojima još ne možemo govoriti. Ono što treba naglasiti jest da je Porsche naš strateški investitor, ne isključivo financijski. Želimo biti vrlo jasni da ćemo i dalje surađivati s drugim klijentima i da Porsche neće imati pristup informacijama o projektima koje radimo za konkurentske tvrtke, poput Aston Martina...

 

Ugovor vjerojatno ima i tehnološku stranu. Možemo li znati o čemu se radi?
Automobilska industrija je ogromna i konzervativna. Mi ne proizvodimo jednostavne elemente, nego „srce“ automobila – one komponente koje mijenjaju benzinski motor. Osim što su ti sustavi važni za sam karakter i osobine automobila, oni su vrlo veliki postotak proizvodne cijene te sigurnosni elementi. Takve sustave proizvođači automobila obično ne povjeruju vanjskim tvrtkama, a pogotovo ne mladom start-upu. Steći povjerenje naših klijenata da radimo toliko kritične i važne elemente za njih su naše najveće dostignuće. Porsche je izvrstan fit jer uz snažno okretanje prema električnim automobilima, targetiraju i vrlo visoke performanse i kratka vremena punjenja – u čemu smo mi vrlo jaki. Njihov glavni cilj je imati nas kao partnera za razvoj hibridnih i električnih vozila te proizvodnju ključnih komponenti.
Kolika je sada ukupna vrijednost svih dosadašnjih investicija te hoće li biti i treće runde?
Porsche je kupio udio od 10% u Rimac Automobilima. Tvrtka je po kunskoj vrijednosti značajno premašila „unicorn“ status, no već sada pregovaramo s drugim investitorima o višestruko većoj procjeni vrijednosti firme. Do sada su investitori u tvrtku uložili gotovo 60 milijuna eura.
U nedavnom izlaganju rekao si kako automobile više nećemo posjedovati niti ćemo ih voziti. U naprednijim zemljama taj je trenutak vrlo blizu. No, što je s nama, čini se da ovdje nikoga to ne zanima previše?
Elektrifikacija vozila i korištenje autonomnih vozila je neminovna budućnost. Automobilska industrija se danas mijenja više i brže nego u posljednjih 50 godina – za 20 godina nećemo više kupovati niti voziti automobile. To je novi model osobne mobilnosti koji će potpuno preokrenuti poslovanje automobilske industrije, a Hrvatska će, kao i ostale zemlje, prije ili poslije doživjeti te promjene.

Pročitaj više na VL

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka