Menu

Nastavlja se "rat" azijskih divova: Kineski brodovi opet ušli u japanske teritorijalne vode

Azijski divovi rat

Osam kineskih brodova ušlo je jučer u japanske teritorijalne vode i "opasno se približilo" spornom otočju Senkaku (Diaoyu), priopćile su danas japanske vlasti, a prenosi CNN.

Prema tvrdnjama vlasti, ovo je "najveća invazija" kineskih brodova na to područje otkako su se prošle godine pojačale tenzije između dviju država oko spornih otoka.

Već nekoliko mjeseci dvije se zemlje spore oko arhipelaga Senkaku, u Kini poznatog kao Diaoyu, smještenog približno 200 kilometara sjeveroistočno od obala Tajvana, koji također polaže pravo na otočje. Uz važnu stratešku vrijednost, ti otoci mogli bi biti i važan izvor energenata.

Podsjetimo, Japan i Kina se već dugo vremena spore oko ovih otoka, a tenzije su eskalirale nakon što je Japan objavio kako je kupio otoke od privatnog vlasnika, ignorirajući kineske tvrdnje da je riječ o njihovom teritoriju. To je izazvalo i buđenje nacionalističkog duha diljem Kine. Organiziran je niz prosvjeda. U Šangaju je jedan muškarac odvezao svoju Hondu Civic u zastupništvo i tamo je demonstrativno zapalio. Nekoliko japanskih automobila je razbijeno u Shenzenu.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka