Menu

Englezi odlučili prodati kultni Wembley!

Englezi odlučili prodati kultni Wembley!

Čelnici Engleskog nogometnog saveza (FA) danas će na Upravnom odboru samo potvrditi odluku o prodaji Wembleya. Engleska javnost strahuje kako će ovom transakcijom najpoznatiji svjetski stadion jednostavno – nestati…

Wembley je definitivno najpoznatiji stadion na svijetu, originalni hram nogometa izgrađen je 1923. godine, originalno je imao kapacitet od 127,000 gledatelja. ‘Preživio’ je prvu obnovu 1963. godine, a potom je 2000. godine srušen do temelja kako bi se izgradio novi maksimalnog kapaciteta 90,000 gledatelja, piše tportal.hr.

Izgradnja novog Wembleya završena je 2007. godine, stajao je ukupno 1,1 milijardi eura i sada je jasno kako je taj ‘podvig’ bio debelo preveliki zalogaj za Engleski nogometni savez (FA) i ostale investitore. Deset godina ‘mučili’ su se pokriti troškove održavanja, dobrim su dijelom i uspjeli jer je jedan od najspektakularnijih stadiona tijekom godine – osim utakmica engleske reprezentacije i finala FA kupa – bio sjajno popunjen brojnim koncertima najvećih svjetskih zvijezda.

No, ni to nije bilo dovoljno, minus u blagajni bio je sve veći i prodaja stadiona bila je jedini je izlaz. Kako je za engleski nacionalni stadion već neko vrijeme zainteresiran američko-pakistanski milijunaš Shahid Khan, čelnici FA odlučili su prihvatiti njegovu ponudu od 600 milijun funti (oko 671 milijun eura) i prodati mu Wembley!

Odluku bi danas (četvrtak, 27. rujna) trebao prihvatiti Upravni odbor FA, no to će biti tek formalnost jer je sve već ranije dogovoreno. Engleska je javnost s pravom bila zabrinuta zbog prodaje, no FA se osigurao. Jedan od uvjeta koje je Khan morao prihvatiti je i to da se utakmice engleske nogometne reprezentacije, finala FA kupa i Liga kupa te doigravanja za ulazak u više lige i dalje igraju na Wembleyju.

Nagađalo se da bi Shahid Khan, koji je inače i vlasnik prvoligaša Fulhama, mogao prebaciti svoju momčad s Craven Cottagea na Wembley. On sam je to negirao iako je činjenica kako zemljište uz rijeku Temzu, na kojem se nalazi Craven Cottage, vrijedi milijune eura i potencijalno je izuzetno interesantno građevinskom lobiju…

Pa ipak, Khan je ujedno i vlasnik NFL momčadi Jacksonville Jaguarsa, a američki nogomet je izuzetno popularan u Engleskoj te je vrlo vjerojatno kako će London tijekom godine dobiti još nekoliko ‘gostovanja’ NFL momčadi.

‘Drugi NFL klubovi pokazuju veliki interes za London, a kupovinom Wembleyja bi Jaguarsi na neki način imali dva domaća grada – Jacksonville i London’, otkrio je nedavno svoje planove Khan.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka