Menu

Putin naredio Dodiku: Dajte Hrvatima čisti zrak u Brodu

Putin naredio Dodiku: Dajte Hrvatima čisti zrak u Brodu
Što se tiče okoliša, ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti – kazao je ruski predsjednik Putin i dodao da će dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju. Putin je naveo i kako smatra da sama rafinerija ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost.

 

Protokol potpisan lani
– To ćemo zajedno učiniti – kazao je ruski predsjednik. Vlasnik Rafinerije Brod moćna je ruska tvrtka Zarubežnjeft, a rješavanje problema onećišćenog zraka koji godinama muči stanovnike Slavonskog Broda tako je dobilo potporu samog ruskog predsjednika. Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije nafte Brod i pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu potpisali su 31. listopada 2017. hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Tim su protokolom dva ministarstva potvrdila namjeru uspostave suradnje u okvirima svojih nadležnosti kako bi se stvorili tehnički uvjeti za ostvarenje projekta izravnog priključenja Rafinerije nafte Brod na plinski transportni sustav Republike Hrvatske. Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.
A taj posao prenamjene dobila je tvrtka Crodux plin, čiji su pak radovi na produktovodu stali u proljeće ove godine kad je došlo do onečišćenja vode iz slavonskobrdoskog vodovoda. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara tad je optužio Crodux da je krivac za to onečišćenje jer je za testiranja produktovoda u jednom trenutku iscurio benzin iz njega. No DORH je na kraju utvrdio da Crodux nije kriv za onečišćenje i da je do njega došlo slučajno. Vlasnik Croduxa Ivana Čermak kaže da su radovi na spajanju rafinerije nafte u Brodu na plinovod, koje izvodi njegova tvrtka, mogli biti gotovi do kraja ove godine da nisu bili zaustavljeni zbog Dusparinih optužbi. Radovi na produktovodu mogli bi sada biti gotovi za šest mjeseci. Čermak objašnjava da će se kroz taj postojeći produktovod provlačiti nove cijevi kroz koje će se dostavljati plin u rafineriju. Radovi na prilagodbi kotlovnice rafinerije za plin, pak, potrajat će dvostruko dulje pa se može očekivati, prema Čermakovim riječima, da će sve biti gotovo za godinu dana. No slavonskobrodski ekološki aktivisti izražavaju skepsu prema onome što je ruski predsjednik kazao Dodiku. – To je političko obećanje i nemamo razloga vjerovati da će se dogoditi nešto drugo u odnosu na ono što se događalo i prije – kaže ekološki aktivist Petar Bašić.
Dodaje da je pitanje žele li Rusi plinoficirati rafineriju preko Slavonskog Broda, što je izvedivo vrlo brzo, ili prema Dodikovu modelu, preko Bijeljine i Srbije, što je nemoguće u nekom normalnom vremenu

 

Višegodišnji napori
Sumnjičava je i brodska gradska uprava. Rafinerija je, kažu, bila tema brojnih sastanaka, ali problem do danas nije riješen. Zato ćemo vjerovati samo onim zaključcima koji dovedu do konkretnih pomaka, kaže brodska vlast. U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je Vlada 5. listopada 2017. prihvatila nacrt protokola o suradnji na projektu “Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerije nafte Brod od strane opskrbljivača – Crodux plina izravnim priključenjem rafinerije na plinski transportni sustav RH”. Podsjećaju i da je 31. listopada 2017. taj protokol potpisan i da je on rezultat višegodišnjih napora da se nađe rješenje.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka